Zielony kalafior — dietetycznie

Kalafior z zielonym winegretem jest pełen smaku i aromatu. Ma inną dodatkową zaletę, o wiele mniej kalorii niż ulubiony z tartą bułką i masełkiem, choć już sam z natury jest warzywem niskoenergetycznym (100 g to zaledwie 23 kcal).

Tak podany smakuje na ciepło i na zimno. Jeśli brakuje Ci koncepcji, jak urozmaicić podanie kalafiora to jest dobry pomysł. Warto wykorzystać do posiłków to zdrowe warzywko, tym bardziej że pracy przy nim niewiele.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki posiekanych ziół (pietruszka, koperek, mięta)

Wykonanie:

  • kalafiora obrać z zewnętrznych liści, odkroić wystający głąb, wypłukać i ugotować w osolonej wodzie — około 10 minut, tak by pozostał al dente
  • składniki na sos winegret wymieszać do powstania gładkiej emulsji
  • kalafiora odcedzić i podawać z zielonym winegretem. Super smakuje na zimno

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *