Kalafior z zielonym winegretem jest pełen smaku i aromatu. Ma inną dodatkowa zaletę, o wiele mniej kalorii niż ulubiony z tartą bułką i masełkiem, choć już sam z natury jest warzywem niskoenergetycznym (100g to zaledwie 23 kcal).
Tak podany smakuje na ciepło i na zimno. Jeśli brakuje Ci koncepcji jak urozmaicić podanie kalafiora to jest dobry pomysł. Warto wykorzystać do posiłków to zdrowe warzywko, tym bardziej, że pracy przy nim niewiele.
1 kalafior
3 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka miodu
2 łyżki posiekanych ziół (pietruszka, koperek, mięta)
Wykonanie:
- kalafiora obrać z zewnętrznych liści, odkroić wystający głąb, wypłukać i ugotować w osolonej wodzie - około 10 minut, tak by pozostał al dente
- składniki na sos winegret wymieszać do powstania gładkiej emulsji
- kalafiora odcedzić i podawać z zielonym winegretem. Super smakuje na zimno
4 komentarzy
Przede wszystkim smacznie i zdrowo :) Uwielbiam kalafiora!
OdpowiedzUsuńZgadzam się:) Ja również:)
UsuńSwietny pomysl na podanie kalafiora :-). Chetnie skorzystam z przepisu :-).
OdpowiedzUsuńMiło mi:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!