Chlebek bananowo — kokosowy

Chlebek bananowy, wilgotny, długo zachowuje świeżość, bardzo aromatyczny. Ma mięsisty, gęsty, słodki miąższ. Banalny do przygotowania, zrobisz go bez użycia miksera. Przygotowanie ciasta bananowego ogranicza się do wymieszania składników i im krócej mieszasz, tym lepiej. Takie ciasto dla leniwców. Banany można rozgnieść widelcem, ja jednak zblendowałam je na gładką masę z dodatkiem oleju.

Smakuje do popołudniowego kubka kawy, możesz zapakować na drugie śniadanie do pracy lub dzieciom do szkoły. Miłośnicy chleba bananowego będą zadowoleni.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 250 g mąki pszennej/orkiszowej
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g drobnego cukru/ksylitolu
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 125 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Wykonanie:

  • włączyć piekarnik i ustawić na 180`C. Keksówkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia
  • mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Wmieszać cukier i wiórki kokosowe
  • banany, olej, jajka i śmietanę wymieszać w drugiej misce 
  • masę bananową dołożyć do suchych składników i wymieszać do powstania gładkiego ciasta. Napełnić ciastem przygotowaną foremkę
  • piec 60 minut, do zrumienienia. Początkowo studzić w foremce, następnie ciasto wytrząsnąć z foremki i studzić na kratce

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *