Pasztet drobiowy bez pieczenia

Bardzo prosty do przygotowania pasztet. To nie jedyna jego zaleta, smakuje tak wspaniale, że można się od niego uzależnić. Nie wymaga pieczenia w piekarniku, a smakuje jak pieczony. Podstawowe składniki to piersi z kurczaka i wątróbka drobiowa — na pewno zachwyci Wasze podniebienia.

Delikatny w smaku, łatwo się rozsmarowuje, a jednocześnie świetnie się kroi i dobrze trzyma formę. Zniknął w okamgnieniu! Bardzo polecam!

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 500 g filetów z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml czerwonego wina
  • majeranek
  • pieprz, sól
  • ostra i słodka papryka w proszku
  • imbir w proszku
  • gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

  • cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i lekko przysmażyć. Dodać mięso pokrojone w kostkę i przyprawy, przesmażyć razem. Dodać oczyszczoną wątróbkę, zalać zawartość patelni winem i dusić bez przykrycia do odparowania płynów (około 20 minut)
  • połowę zawartości patelni przełożyć do blendera kielichowego (malaksera) i zmiksować, następnie dodać resztę, masło i ponownie zblendować na gładką masę
  • przełożyć do foremki wyłożoną folią spożywczą i odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *