Jarmuż duszony w mleku kokosowym z papryką i frankfurterkami

Jarmuż należy do „superfoods”, czyli żywności o wysokiej wartości odżywczej. Nadal jest trendy i oby był jak najdłużej, bo nie dość, że wyjątkowo zdrowy to i super smaczny.

Trochę więcej z nim zachodu niż ze szpinakiem, choć wiele osób porównuje oba warzywa. Niestety obróbka cieplna jarmużu może zająć nawet 45 minut, ale jak smakuje!

Dziś jarmuż (zielony i ciemnofioletowy) duszony w mleku kokosowym z dodatkiem czerwonej papryki. Na koniec podgrzałam w jarmużu frankfurterki, choć możesz je spokojnie pominąć, a otrzymasz smaczne danie wegetariańskie. Jarmuż tak przygotowany jest pyszny! Dokładka murowana!

Składniki:

  • 2-3 gałązki jarmużu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 4-5 cm kawałek imbiru
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • frankfurterki — opcjonalnie

Wykonanie:

  • jarmuż dokładnie umyć w dużej ilości wody. Odsączyć i odkroić liście od grubych łodyg. Zblanszować w gorącej wodzie przez kilka minut. Odcedzić na durszlaku
  • obrać cebulę, czosnek i imbir, posiekać. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pestek, pokroić w paski. Na wysokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, czosnek i imbir. Dodać pokrojoną paprykę. Na koniec dodać odcedzony i pokrojony jarmuż. Podlać mlekiem kokosowym, przykryć pokrywką i dusić do miękkości. Dusiłam 40 minut
  • doprawić solą, pieprzem, kardamonem i octem ryżowym. Pod koniec dołożyć kiełbaski, by się zagrzały. Podawać z pieczywem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *