Trochę więcej z nim zachodu niż ze szpinakiem, choć wiele osób porównuje oba warzywa. Niestety obróbka cieplna jarmużu może zająć nawet 45 minut, ale jak smakuje!
Dziś jarmuż (zielony i ciemnofioletowy) duszony w mleku kokosowym z dodatkiem czerwonej papryki.
Na koniec podgrzałam w jarmużu frankfurterki, choć możesz je spokojnie pominąć, a otrzymasz smaczne danie wegeteriańskie. Jarmuż tak przygotowany jest pyszny! Dokładka murowana!
Składniki:
2-3 gałązki jarmużu
1 czerwona papryka
1 puszka mleka kokosowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
4-5 cm kawałek imbiru
sól, pieprz
0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka octu ryżowego
frankfurterki - opcjonalnie
Wykonanie:
- jarmuż dokładnie umyć w dużej ilości wody. Odsączyć i odkroić liście od grubych łodyg. Zblanszować w gorącej wodzie przez kilka minut. Odcedzić na durszlaku
- obrać cebulę, czosnek i imbir, posiekać. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pestek, pokroić w paski. Na wysokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, czosnek i imbir. Dodać pokrojoną paprykę. Na koniec dodać odcedzony i pokrojony jarmuż. Podlać mlekiem kokosowym, przykryć pokrywką i dusić do miękkości. Dusiłam 40 minut
- doprawić solą, pieprzem, kardamonem i octem ryżowym. Pod koniec dołożyć kiełbaski, by się zagrzały. Podawać z pieczywem
2 komentarzy
Brzmi i wygląda bardzo smakowicie! Jako amator zarówno frankfurterek, jak i jarmużu czuję się więcej niż ukontentowany :D
OdpowiedzUsuńNa pewno, dzięki:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!