Kotlety z grochu ze szpinakiem

Do przygotowania pasztetu z grochu od razu namoczyłam więcej strączków z myślą o przygotowaniu kotlecików z grochu. To był bardzo dobry pomysł. Kotleciki są nie tylko zdrowe, ale syte, bardzo pożywne, niezwykle delikatne i super smaczne. By nie były nudne, podkolorowałam kotleciki dodatkiem szpinaku.

Podane z surówką z czerwonej kapusty stanowią smaczny, zdrowy posiłek nie tylko dla wegetarian. Mój mięsożerca poprosił o dokładkę, a to chyba najlepsza dla nich rekomendacja. Przygotowując dania z udziałem roślin strączkowych, zadbasz o zdrowie całej rodziny.

Składniki:

  • 300 g purée z grochu
  • 150 g szpinaku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • olej
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek, imbir
  • papryka w proszku — słodka i ostra
  • bułka tarta

Wykonanie:

  • przygotuj purée
  • pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i czosnek zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj opłukany i odwirowany szpinak i duś, aż szpinak zmniejszy objętość
  • połącz purée grochowe z zawartością patelni, dodaj jajko i przyprawy. Wymieszaj
  • zwilżonymi dłońmi formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, po kilka minut z obydwu stron
  • podałam z surówką z czerwonej kapusty

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *