Do przygotowania pasztetu z grochu od razu namoczyłam więcej strączków z myślą o przygotowaniu kotlecików z grochu. To był bardzo dobry pomysł. Kotleciki są nie tylko zdrowe, ale syte, bardzo pożywne, niezwykle delikatne i super smaczne. By nie były nudne, podkolorowałam kotleciki dodatkiem szpinaku.
Podane z surówką z czerwonej kapusty stanowią smaczny, zdrowy posiłek nie tylko dla wegetarian. Mój mięsożerca poprosił o dokładkę, a to chyba najlepsza dla nich rekomendacja.
Przygotowując dania z udziałem strączkowych zadbasz o zdrowie całej rodziny. Ponieważ je się również oczami, warto mieć ładne naczynia i akcesoria kuchenne. Wysmakowaną i niebanalną porcelanę kupisz w sklepie Dajar. Czytelnicy mojego bloga otrzymają 10% rabat na produkty Ambition, na hasło: ZDROWE-GOTOWANIE. Rabat obowiązuje do 31.12.2016 roku.
Składniki:
300 g puree z grochu
150 g szpinaku
1 jajko
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
olej
gałka muszkatałowa
majeranek, imbir
papryka w proszku - słodka i ostra
bułka tarta
Wykonanie:
- puree przygotuj wg przepisu tutaj
- pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i czosnek zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj opłukany i odwirowny szpinak i duś, aż szpinak zmniejszy objętość
- połącz puree grochowe z zawartością patelni, dodaj jajko i przyprawy. Wymieszaj
- zwilżonymi dłońmi formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju, po kilka minut z obydwu stron
- podałam z surówką z czerwonej kapusty (po najprostszy przepis na surówkę zapraszam tutaj lub tutaj)

Przepis bierze udział w akcji #Ambition
8 komentarzy
Piękny widok Asiu!
OdpowiedzUsuńZapraszam się...
:-)
UsuńCoś czuję, że po przypadkowym znalezieniu Ciebie w sieci teraz będę bywać znacznie częściej.
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja te kotleciki!
pozdrowienia z Bremerhaven :)
A, dziękuję:) Zapraszam serdecznie, będzie mi bardzo miło:) Pozdrawiam niemieckie morze!
UsuńTe kotleciki muszą być przepyszne! Nika a robiłaś z grochu połówek?
OdpowiedzUsuńTak, są kapitalne, dzięki:) Robiłam z całego, łuskanego grochu:)
Usuńno wlasnie !!! ja mam w domu groch luskany-polowki. To jak mam go ugotowac? Rozleci sie podczas gotowania ....
OdpowiedzUsuńNie nadaje się, łuskane - połówki rozlecą się:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!