Wykwintne naleśniki inspirowane klasycznym deserem Auguste`a Escoffiera, z nadzieniem na bogato. Farsz naleśników stanowią pyszne dojrzałe gruszki i czekolada z dodatkiem orzechów laskowych, całość garnirowana posiekanymi orzechami laskowymi.

Naleśniki szybkie do przygotowania, bo używając dojrzałych gruszek, nie ma potrzeby obgotowywania ich w syropie. Naleśniki nigdy się nie znudzą, a dzisiejsze to prawdziwa uczta dla podniebienia. Zapraszam do przepisu!

Składniki:

  • 6-7 gotowych naleśników
  • 4 dojrzałe gruszki
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 40 g masła
  • garść orzechów laskowych
  • 1-2 łyżki cukru

Wykonanie:

  • usmażyć naleśniki
  • w rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestudzenia, wymieszać z mielonymi orzechami
  • gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić w ćwiartki, ósemki lub w kostkę
  • na naleśnikach rozsmarować czekoladę, układać pokrojone gruszki i zwijać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować naleśniki roztopionym masłem, posypać cukrem i zapiekać pod funkcją grill przez kilka minut
  • podawać posypane posiekanymi orzechami laskowymi

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *