Dynia nadal króluje, nie zapomninajcie jednak o pestkach dynii. Pasta kanapkowa z twarożku i pestek dynii jest pyszna. Walory smakowe to nie wszystko, pestki dynii to całe bogactwo witamin i soli mineralnych. Dzięki wysokiej wartości odżywczej wpływają na układ krążenia, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, a także pobudzają przemianę materii i wspomagają odporność.
Te małe ziarenka, ze względu na duże bogactwo witamin powinny pojawiać się jak najczęściej w codziennym jadłospisie jako urozmaicenie zdrowej diety.
Zadbaj o zdrowie rodziny i przygotuj pastę z pestek dynii! Zapraszam do przepisu!
Jeśli szukasz niebanalnych naczyń i akcesoriów kuchennych zapraszam czyteników mojego bloga na zakupy z 10% zniżką do sklepu Dajar. Rabat jest aktualny do 31.12.2016 roku. Przy zakupach koniecznie podaj hasło: ZDROWE-GOTOWANIE.
50 g pestek dynii
200 g białego serka
2-3 łyżki oleju z pestek dynii
sól, pieprz
1/4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka mleka/jogurtu
Wykonanie:
- pestki dyni podprażyć na patelni bez tłuszczu. Odstawić do przestudzenia
- podprażone pestki dynii zmielić w uniwersalnym rozdrabniaczu (można w młynku do kawy)
- zmielone pestki wymieszać z serkiem, przyprawami i gdyby pasta była za gęsta rozluźnić dodatkiem mleka lub jogurtu
- podawać z grzankami, ziemniakami w mundurkach lub makaronem

Przepis bierze udział w akcji #Ambition
13 komentarzy
Suuuper pomysl.czekam na kokejne przepisy wlasnie cos do chleba,bo wedlina,serki juz sie przejadly....
OdpowiedzUsuńWłaśnie mam fazę na pasztety i domowe smarowidła. Aktualnie zajadamy się pasztetem z grochu-pycha. Czeka na publikację:)
UsuńSuper ciesze sie.z grochu nie zrobie bo karmie piersia...uwielbiam Pani bloga...
UsuńAke swietne naczynie na paste,zdradzisz gdzie zakupilas?
OdpowiedzUsuńNiestety nie pamiętam, ale jak się dobrze rozejrzysz upolujesz bez trudu:)
UsuńNika i to są przepisy idealne w diecie. Moi klienci będą zachwyceni! Przepis zapisuję i na weekend przygotuję. Bardzo cenne składniki odżywcze! Takich inspiracji szukam - dziękuję ♥
OdpowiedzUsuńZgadza się:) Miło mi bardzo, zawsze się cieszę jak przepisy idą w świat:)
UsuńNika polecisz cos sprawdzonego ze sklepu dajar,juz niebawem ide na swoje wiec potrzebuje wszystko od podstaw-akcesoria kuchenne?
OdpowiedzUsuńNiestety nie mogę pomóc, ponieważ nie znam tych towarów:)
Usuńcudowny pomysł, jaki prosty! zaraz lecę do kuchni i od razu robię na kolację :) Z grzankami :). Jedynie zastanawiam się czy z serka Bieluch lekki nie wyjdzie zbyt rzadki?
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Bieluchy niestety nie znam, ale jeśli w typie almette to w sam raz!
Usuńwyszło wspaniale. Pewnie nieco rzadsze niż z Almette ale ja z Bieluchem naturalnym jem wszystko :). Polecam przepis. Rewelacja :)
UsuńI to najlepsza rekomendacja dla przepisu, dziękuję:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!