Śledzie to bardzo wdzięczny produkt w kuchni, łatwo je przygotować i to z dużym wyprzedzeniem. Świetnie się przechowują. Idealnie smakują zarówno z chlebem, jak i z gotowanymi ziemniakami. Nieduża srebrzysta rybka króluje nie tylko w kuchni skandynawskiej, w polskiej także poradziła sobie świetnie - głównie za sprawą łatwości w konserwacji, bo wystarczy ją zasolić, by znacznie przedłużyć jej trwałość.
Śledź pod pierzynką z jajek, cebuli, startego sera i majonezu to jedno z najpopularniejszych połączeń smakowych. Ciężki sos majonezowy można jednak zastąpić nieco lżejszą wersją z dodatkiem śmietany lub jogurtu greckiego.
4 filety śledziowe
majonez/jogurt grecki/śmietana
4 jajka "O" ugotowane na twardo
2 cebule
starty miękki ser żółty
grubo mielony czarny pieprz
Wykonanie:
- wymoczyć śledzie do pożądanej słoności
- ugotować jajka na twardo (8 minut do zimnej wody). Obrać i posiekać w drobną kostkę cebulę
- Układać pocięte w skośne paski śledzie w salaterce (lub foremkach) na dnie, następnie posmarować majonezem i oprószyć pieprzem. Przykryć posiekaną w drobną kostkę cebulką, majonezem, pieprzem, posiekanymi jajkami, majonezem, pieprzem, startym serem i delikatnie ucisnąć. Na noc wstawić do lodówki
3 komentarzy
uwielbiam śledzie pod pierzynką :-)
OdpowiedzUsuńto jeden z moich ulubionych smaków, choć
robię je trochę inaczej - z marchewką i bez sera
ale mi narobiłaś smaku na śledzie ;-)
Dobra zamiana, już mi smakuje! Przyznam, że taką wersję "na bogato" robię niezybt często:)
UsuńA "bliżej" o tej marchewce ?
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!