Śledzie pod pierzynką

Śledzie to bardzo wdzięczny produkt w kuchni, łatwo je przygotować i to z dużym wyprzedzeniem. Świetnie się przechowują. Idealnie smakują zarówno z chlebem, jak i z gotowanymi ziemniakami. Nieduża srebrzysta rybka króluje nie tylko w kuchni skandynawskiej, w polskiej także poradziła sobie świetnie — głównie za sprawą łatwości w konserwacji, bo wystarczy ją zasolić, by znacznie przedłużyć jej trwałość.

Śledź pod pierzynką z jajek, cebuli, startego sera i majonezu to jedno z najpopularniejszych połączeń smakowych. Ciężki sos majonezowy można jednak zastąpić nieco lżejszą wersją z dodatkiem śmietany lub jogurtu greckiego.

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • majonez/jogurt grecki/śmietana
  • 4 jajka „O” ugotowane na twardo
  • 2 cebule
  • starty miękki ser żółty
  • grubo mielony czarny pieprz

Wykonanie:

  • wymoczyć śledzie do pożądanej słoności
  • ugotować jajka na twardo (8 minut do zimnej wody). Obrać i posiekać w drobną kostkę cebulę
  • Układać pocięte w skośne paski śledzie w salaterce (lub foremkach) na dnie, następnie posmarować majonezem i oprószyć pieprzem. Przykryć posiekaną w drobną kostkę cebulką, majonezem, pieprzem, posiekanymi jajkami, majonezem, pieprzem, startym serem i delikatnie ucisnąć. Na noc wstawić do lodówki

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *