Szybki andrut z masłem orzechowym

Domowy andrut, wyjątkowo szybki i łatwy do zrobienia, a przy tym bardzo smaczny. Pamiętacie przekładane wafle? Wiele osób darzy je sentymentem, bo robiły go nasze babcie i mamy.

Dziś nowsza, ekspresowa wersja znanego smakołyku sprzed lat i znacznie zdrowsza od tradycyjnej, do której zużywano kostkę masła.

Dzisiejsze wafle przełożyłam masłem orzechowym, warstwą kwaskowatego dżemu i roztopioną gorzką czekoladą. Ilość warstw z masłem orzechowym musi równoważyć warstwa czekoladowa, by wafel nie był za suchy.

Składniki:

  • paczka wafli
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 4-5 łyżek kwaskowatego dżemu

Wykonanie:

  • w rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia
  • rozsmarować połowę przestudzonej czekolady na waflu. Smarować stronę wafla z głębszymi rowkamiDrugą warstwę stanowi masło orzechowe, czekolada, dżem i ponownie masło orzechowe
  • posmarowany wafel obciążyć deską kuchenną i odstawić na 1-2 godziny, by wafel się skleił. Pociąć wafel w kilkucentymetrowe pasy, a następnie w romby. Najlepiej pokroić wafla nożem-piłką
  • przechowywać w zamkniętym pojemniku

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *