Samo przygotowanie jest dziecinne proste. By przygotować tą czarującą przekąskę potrzebujesz dwóch składników: ziemniaków i plastrów wędzonego boczku lub bekonu.
Do dzieła!
Składniki:
surowy wędzony boczek w plastrach
olej
sól, pieprz
Przygotowanie:
- ziemniaki pokroić na mandolinie w cienkie plasterki. Muszą być elastyczne, by dały się zrolować
- rozłożyć płasko plasterki boczku i układać pokrojone ziemniaki wzdłuż plastra tak, by wzajemnie zachodziły na siebie. Plasterki ziemniaków przy pomocy pędzla posmarować cienko olejem, oprószyć solą i pieprzem i zwijać wzdłuż całej długości plastra boczku
- różyczki ziemniaczane układać w mufinkowej foremce. Dołki przedtem lekko natłuścić. Piec w 200`C 20 minut do zrumienienia brzegów ziemniaka
16 komentarzy
fantastyczny pomysł :) Brawo !!!
OdpowiedzUsuńA, dziękuję:)
UsuńNo niezłe cacuszka!
OdpowiedzUsuńNieskromnie muszę przyznać Ci rację:-)
UsuńChyba cos sie dzieje,bo nie przechodza zadne komentarze. Pod niektorymi przepisami,pisalismy po pare komentarzy. Byly pytania. I caly czas,nic sie nie pokazuje :-). Przykro mi z tego powodu.
OdpowiedzUsuńJuż usterki usunięte:) Sorry:)
UsuńŚwietnie wyglądają) ))
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńRóże piękne , zamierzam skorzystać z przepisu , tylko nie wiem czy mi wyjdą bo nie mam przyrządu do krojenia ziemniaków zwanego mandoliną - nie znam go. Czy mogę prosić o zdjęcie tej mandoliny? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMandolina to rodzaj tarki i nie jest ona niezbędna. Ziemniaki możesz pokroić krajalnicą do chleba, z boku każdej tarki czworobocznej jest taki nożyk używany do krojrnia ogórków lub po prostu ręcznie:) Pozdrowienia
UsuńBardzo dziękuję za fantastyczny pomysł na podanie ziemniaków. Są pyszne, więc poleciłam dalej :)
OdpowiedzUsuńhttp://czarownicaness.blogspot.com/2017/02/ziemniaczane-roze.html
Zawsze się cieszę jak przepis idzie w świat!
UsuńPieklam te piekne ziemniaczane rozyczki jak podano w przepisie ale niestety ziemniaczki byly twarde i surowe.Nie mam pojecia dlaczego.. Ziemniaki byly cieniutkie. Wygladaly pieknie ale nie byly zjadliwe. Moze moj piekarnik szwankuje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiekarnik jest ok. Myślę, że to raczej wina ziemniaków. Niemożliwe jest, by cieniutko pokrojone ziemniaki nie upiekły się przez 20 minut!
UsuńWyglądają pięknie! Koniecznie muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńNiby tylko ziemniaki, a smakują pewnie tak dobrze jak wyglądają!
Dzięki:) W tym wydaniu ziemniaki faktycznie są wyjątkowo urodziwe!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!