Ziemniaczane róże — szybka przekąska

Co dzisiaj kuchnia serwuje? Ziemniaczane róże ! Bardzo ciekawa propozycja podania zwykłych ziemniaków. Chrupiące różyczki oczarują każdego, bo tak podanych ziemniaków nic nie przebije.

Samo przygotowanie jest dziecinne proste. By przygotować tę czarującą przekąskę, potrzebujesz dwóch składników: ziemniaków i plastrów wędzonego boczku lub bekonu. Do dzieła!

Składniki:

  • ziemniaki
  • surowy wędzony boczek w plastrach
  • olej
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • ziemniaki pokroić na mandolinie w cienkie plasterki. Muszą być elastyczne, by dały się zrolować
  • rozłożyć płasko plasterki boczku i układać pokrojone ziemniaki wzdłuż plastra tak, by wzajemnie zachodziły na siebie. Plasterki ziemniaków przy pomocy pędzla posmarować cienko olejem, oprószyć solą i pieprzem i zwijać wzdłuż całej długości plastra boczku
  • różyczki ziemniaczane układać w muffinkowej foremce. Dołki przedtem lekko natłuścić. Piec w 200`C 20 minut do zrumienienia brzegów ziemniaka

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *