Biszkoptowa rolada piernikowa z pistacjami

Rolada biszkoptowa — mięciutka, puszysta, wspaniała. Biszkopt uperfumowany przyprawą piernikową już podczas pieczenia wypełnia kuchnię świątecznym zapachem. Aksamitny krem waniliowy przygotowany na bazie serka mascarpone świetnie komponuje się ze smakiem rolady, całość oblana gęstą polewą czekoladową, dodatkowo obsypana orzeszkami pistacjowymi. Poezja smaku. Prosto i wykwintnie, idealnie na świąteczny stół! Bardzo prosta do przygotowania, dużo mniej z nią pracy niż z tortem, a efekt znakomity! Bardzo polecam!

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100 g mąki (60 g mąki pszennej i 40 g mączki ziemniaczanej)
  • 60 g cukru/ksylitolu
  • 1,5 łyżki przyprawy piernikowej

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki rumu

Dodatkowo:

  • 50 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • orzeszki pistacjowe
  • mały słoik dżemu

Wykonanie:

  • jajka z cukrem ubić mikserem na puszysty, biały kogel-mogel. Ubijać około 8-10 minut. Masa powinna zwiększyć objętość 3-krotnie
  • mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z przyprawą piernikową. Wmieszać do ubitej masy jajecznej w 3 porcjach, bardzo delikatnie już nie mikserem, a przy użyciu szpatułki. Mieszać tylko do połączenia składników, aby nie zniszczyć napowietrzonej struktury ciasta. Ciasto rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec w 200`C 12-15 minut
  • gorącą roladę przełożyć na kuchenną ściereczkę wysypaną cukrem pudrem lub mielonymi orzechami. Powoli, delikatnie usunąć papier do pieczenia, a roladę zwinąć razem ze ściereczką. Odstawić do ostudzenia 
  • laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i nożem zeskrobać ziarenka. Mascarpone, cukier puder, ziarenka wanilii umieścić w misce i zmiksować. Dolać śmietanę kremówkę oraz rum i miksować do napuszenia kremu
  • wystudzoną roladę rozwinąć. Ciasto posmarować ulubionym dżemem, następnie równomiernie rozsmarować przygotowany krem. Zwinąć roladę. Owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc
  • w rondelku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną na małe kawałeczki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Polewą czekoladową posmarować roladę. Na koniec posypać posiekanymi orzeszkami pistacjowymi  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *