Domowa masa makowa – prosta I szybka

Domowa masa makowa jest nieporównywalnie smaczniejsza i zdrowsza od kupnej z puszki. Kupna masa jest bardzo wodnista, przesłodzona syropem glukozowo-fruktozowym, pełna zagęszczaczy, stabilizatorów i konserwantów. Nie polecam kupnej masy, bo to najczęstsza przyczyna niepowodzeń,  z jej użyciem najpewniej upieczesz zakalca.

Domową masę makową zrobisz na dwa sposoby: z maku, który samodzielnie zmielisz (w specjalnym młynku, w elektrycznym młynku do kawy lub w przystawce do Vitamixa) lub kupisz już zmielony.

Jeśli kupisz gotowy mak mielony, przygotowanie domowej masy makowej jest bajecznie proste.  Zalewasz mak wrzącym mlekiem, mieszasz z ulubionymi dodatkami, studzisz i gotowe.

Można ją modyfikować, zmniejszając ilość poszczególnych dodatków lub zmieniając ich proporcje, według potrzeb i własnych upodobań. Masa makowa ma szerokie zastosowanie w świątecznej kuchni, zatem nie zwlekaj z jej przygotowaniem!

Składniki:

  • 200 g mielonego maku
  • 180 – 200 ml mleka/mleka roślinnego/wody
  • 200 ml miodu – 3 łyżki
  • 100 g rodzynków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
  • 2-3 łyżki Amaretto, rumu lub olejku rumowego/migdałowego
  • 30-40 g masła
  • cukier waniliowy

Wykonanie:

  • mleko, miód i masło zagotować w rondlu. Wrzącym mlekiem zalać zmielony mak i zamieszać trzepaczką balonową, odstawić do napęcznienia
  • dodać resztę składników i odstawić do napęcznienia. Ostudzić
  • masę można wzbogacić ulubionymi dodatkami, np. sparzonymi, obranymi migdałami, kandyzowaną skórką cytrynową 

UDANYCH WYPIEKÓW!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *