Dorsz zapiekany pod musem z jabłek

Dorsz zapiekany w musie jabłkowym to proste, pyszne i efektowne danie. Dobra okazja, by wykorzystać jabłka. Nie tylko wspaniale komponują się z rybą i ziemniakami, ale jabłko to samo zdrowie — bogactwo błonnika, witamin i soli mineralnych. Warto zadbać, by jak najczęściej gościły się na naszym stole.

Super danie dla zwolenników ryby pieczonej w piekarniku, lekkostrawne i zdrowe.

Składniki:

  • 4 porcje dorsza
  • 1 kg jabłek (szarej renety/antonówki)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka soku z jabłek
  • 2 łyżki masła ghee
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 12%

Wykonanie:

  • poddusić na maśle obrane, drobno pokrojone jabłka. Dodać mąkę, wlać sok jabłkowy i dusić około 15 minut, aż się zaczną rozpadać. Zmiksować blenderem, dodać skórkę otartą z cytryny. Doprawić solą  i szczyptą cukru 
  • jajko wymieszać ze śmietaną i dodać do musu jabłkowego
  • naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dnie ułożyć filety z dorsza. Rybę wcześniej posolić i oprószyć pieprzem, zalać musem jabłkowym. Do zapiekanki najlepiej użyć grubych kawałków dorsza
  • piec 15 minut w 200`C. Pozostałe jabłko pokroić ze skórką w plastry i ułożyć na zapiekance. Zapiekać następne 15 minut do zrumienienia jabłek
  • podawać z purée ziemniaczanym  

SMACZNEGO!

Źródło: kartka z gazety

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *