Dżem pomarańczowy z imbirem

Przepis na dżem pomarańczowy, idealny dla tych wszystkich, którym pozostały do zagospodarowania pomarańcze po przygotowaniu smażonych skórek pomarańczowych. Przygotowanie dżemu najlepiej rozłożyć na dwa dni i choć przygotowanie jest nieco rozłożone w czasie pracy przy nim naprawdę niewiele. Idealny do przekładania świątecznych tortów i innych wypieków, a i na kromce chrupiącej bułeczki smakuje wspaniale.

Składniki:

  • około 6 pomarańczy
  • 3/4 szklanki ksylitolu/cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 10 cm imbiru

Wykonanie:

  • pomarańcze obrać ze skórki, ściąć widoczne, pozostałe białe albedo. Pomarańcze pokroić na mniejsze kawałki. Umieścić w rondlu, zasypać ksylitolem/cukrem, wymieszać i odstawić, by cukier się rozpuścił
  • rozpocząć wysmażanie. Dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki imbir. Smażyć około 30-45 minut. Zrobić przerwę, najlepiej przez noc i na drugi dzień smażyć następne 45 minut. Gdy woda odparuje, a dżem nabierze koloru i zgęstnieje, jest gotowy. Przełożyć do wyparzonego słoiczka. Przechowywać w lodówce 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *