Keks to idealny wypiek świąteczny. Mój ulubiony to keks biszkoptowy, bez dodatku tłuszczu, za to z dużą ilością bakalii. Odrobina nowości doda świętom tylko smaku.

Dziś proponuję keks z makiem i suszonymi owocami marynowanymi w winiaku (rumie). Keks jest wilgotny. To ciasto dla maksymalistek, które tak samo lubią mak, bakalie, marcepan i z niczego nie chcą rezygnować. Harmonijne, wyrafinowane połączenie smaków.

Do upieczenia keksu użyłam mąki orkiszowej, a słodycz płynie z dodatku ksylitolu zamiast białego cukru. Keks i biszkoptowy i z ciasta babkowego długo zachowuje świeżość, dlatego można przygotować go z wyprzedzeniem.

Podana porcja jest na pełną keksówkę, upiekłam dwa niższe keksy w 2 foremkach.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
  • 140 g maku (niepełna szklanka)
  • 200 g masła
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 50 g rodzynek
  • 60 g orzechów włoskich
  • 50 g winiaku/rumu
  • 65 g cukru pudru/ksylitolu
  • 140 g cukru/ksylitolu
  • 50 g marcepanu
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • skórka otarta z 1 cytryny

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany kremówki

Wykonanie:

  • skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy i mak namoczyć w winiaku
  • masło utrzeć z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Dodać żółtka, cały czas miksując. Dołożyć skórkę z cytryny
  • białka ubić na sztywno, dodając pod koniec stopniowo po 1 łyżce zwykłego cukru
  • maślaną masę wymieszać z mąką i bakaliami, pokrojonym w kostkę marcepanem i posiekaną czekoladą. Na koniec połączyć delikatnie z pianą z białek 
  • przełożyć ciasto do keksówki (-ek) wyłożonych papierem do pieczenia
  • piec w 170`C 60 minut, do suchego patyczka
  • w małym rondelku zagotować śmietanę kremówkę. Dodać połamaną na cząstki czekoladę i zamieszać do rozpuszczenia
  • gotowe, przestudzone ciasto posmarować polewą czekoladową

SMACZNEGO!

Źródło: Twój Styl 12/2016

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *