Keks to idealny wypiek świąteczny. Mój ulubiony to keks biszkoptowy, bez dodatku tłuszczu, za to z dużą ilością bakalii. Po przepis zapraszam tutaj.
Odrobina nowości doda świętom tylko smaku. Dziś proponuję keks z makiem i suszonymi owocami marynowanymi w winiaku (rumie). Keks jest wilgotny. To ciasto dla maksymalistek, które tak samo lubią mak, bakalie, marcepan i z niczego nie chcą rezygnować. Harmonijne, wyrafinowane połączenie smaków.
Do upieczenia keksu użyłam mąki orkiszowej, a słodycz płynie z dodatku ksylitolu zamiast białego cukru.
Keks i biszkoptowy i z ciasta babkowego długo zachowuje świeżość, dlatego można przygotować go z wyprzedzeniem.
Podana porcja jest na pełną keksówkę, upiekłam dwa niższe keksy w 2 foremkach.
Składniki:
140 g maku (niepełna szklanka)
200 g masła
100 g skórki pomarańczowej (z przepisu tutaj)
50 g rodzynek
60 g orzechów włoskich
50 g winiaku/rumu
65 g cukru pudru/ksylitolu
140 g cukru/ksylitolu
50 g marcepanu
50 g posiekanej gorzkiej czekolady
5 jajek
skórka otarta z 1 cytyny
dodatkowo:
100 g gorzkiej czekolady
80 ml śmietany kremowki
Wykonanie:
- skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy i mak namoczyć w winiaku
- masło utrzeć z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Dodać żółtka, cały czas miksując. Dołożyć skórkę z cytryny
- białka ubić na sztywno, dodając pod koniec stopniowo po 1 łyżce zwykłego cukru
- maślną masę wymieszać z mąką i bakaliami, pokrojonym w kostkę marcepanem i posiekną czekoladą. Na koniec połączyć delikatnie z pianą z białek
- przełożyć ciasto do keksówki (-ek) wyłożonych papierem do pieczenia
- piec w 170`C 60 minut, do suchego patyczka
- w małym rondelku zagotować śmietanę kremówkę. Dodać połamaną na cząstki czekoladę i zamieszać do rozpuszczenia
- gotowe, przestudzone ciasto posmarować polewą czekoladową
źródło: Twój Styl 12/2016
3 komentarzy
Prosze o szczera odpowiedz :-). Ktory keks mam upiec,ten z przepisu powyzej,czy ten biszkoptowy?
OdpowiedzUsuńTo naprawdę rzecz gustu:) Dla mnie biszkoptowy jest nie do pobicia, mąż wybiera makowy:)
Usuńciasto na medal.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie : http://gotujzkarolka.blogspot.com/
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!