Spirulina należy do superfood, ponieważ dzięki obecności 4000 czynnych związków wspomaga nasz organizm. Spirulina to mikroskopijne sproszkowane algi morskie — sinice, najstarsze roślinne organizmy żywe na Ziemi.

Spirulina — właściwości zdrowotne

To doskonałe uzupełnienie diety dla młodzieży, osób starszych, wegetarian i borykających się z problemami zdrowotnymi. 1 łyżeczka spiruliny (3 g) zawiera 4 tysiące jednostek żywieniowych, czyli tyle ile mieści się w 3-4 kg owoców lub warzyw.

Dzięki obecności chlorofilu działa oczyszczająco i odtruwająco, pomagając usunąć metale ciężkie z organizmu. Zawiera ogromne ilości łatwoprzyswajalnego żelaza, znacznie więcej niż mięso i szpinak. Jako jedyna roślina zawiera witaminę B 12.

Z dodatkiem spiruliny przygotujesz smaczny i zdrowy zielony koktajl, bo już niewielka ilość sproszkowanej algi barwi napój na kosmicznie szmaragdowo-zielony kolor.

Spirulina w koktajlu działa wyjątkowo skutecznie, już przez sam fakt rozdrobnienia suplementu w wodzie. Środowisko wodne aktywuje sporą część enzymów zawartych w komórkach glonu, przyczyniając się do lepszego wchłaniania witamin i minerałów, a w całości jest łatwiej strawna.

Zmiksowane ulubione owoce z dodatkiem spiruliny to bardzo pożywne, energetyczne śniadanie. Gęstość koktajlu reguluj dodatkiem wody. Osobiście najbardziej lubię gęste koktajle do jedzenia łyżeczką.
Smak? Nie ma rybiego posmaku, jak czytałam w internetowych opisach, jest dość specyficzny, ale przyjemny i bliżej mu do neutralnego.

Składniki:

  • około 1 szklanki wody mineralnej
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka spiruliny
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 plasterki mrożonej cytryny — opcjonalnie

Przygotowanie: 

  • owoce obrać, pokroić na mniejsze cząstki. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Rozlać do dwóch szklanek i wypić/zjeść najlepiej zaraz po przygotowaniu

NA ZDROWIE!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *