Ma`amoul (mamul, maamoul) to tradycyjne arabskie ciasteczka. Kruche ciasteczka nadziewane masą daktylową, masą z orzechów włoskich, laskowych lub pistacji. Fantazyjne kształty ciastek uzyskasz przy użyciu specjalnych drewnianych, ręcznie wykonanych foremek.
Foremki i gotową masę daktylową zakupiłam już latem, a teraz inauguracja.
Do foremki nie otrzymałam oryginalnego przepisu, a ten prezentowany poniżej to zlepek kilku przepisów znalezionych w interecie z moimi modyfikacjami. Upiekłam ciasteczka z mąki orkiszowej z dodatkiem orkiszowego grysiku. Efekt jest znakomity, a ciasteczka bardzo kruche i no i super zdrowe. Mąka orkiszowa, słodycz płynąca z daktyli, różany zapach i smak -cóż chcieć więcej! Robilam je już kilkakrotnie, skradły nasze serca.
Przy wykonaniu ciasteczek nie jest wymagana precyzja, także poradzą sobie z nimi najmniejsze dzieci.
Polecam!
Składniki na około 30 ciasteczek:
200 g drobnego grysiku orkiszowego pełnoziarnistego
200 g masła
2 łyżeczki przyprawy mahlep*
3-4 łyżki wody różanej
3 łyżki cukru pudru/ksylitolu+ do posypania
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masy daktylowej
Wykonanie:
- suche składniki umieścić w misie robota, dodać pokrojone na małe kawałki masło i łopatką wymieszać do powstania "mokrego piasku". Na końcu dolać kilka łyżek wody różanej, tak by wszystkie okruszki się połaczyły i powstało jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce
- masę daktylową jeśli jest za gęsta zmiksować z sokiem pomarańczowym, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu. Masę daktylową bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Namocz na noc daktyle. Następnego dnia odlej wodę z moczenia i zmiksuj z sokiem pomarańczowym. Jeśli dysponujesz świeżymi daktylami, wystarczy obrać je z pestek i zmiksować. Gotowe. Powinna byc dość gęsta, jak plastelina. Lekko zwilżyć dłonie olejem i uformować kulki, które będą nadzieniem ciasteczek
- z ciasta odrywać jednakowej wielkości kawałki. Uformować cienki placuszek i wyłożyć nim dno foremki, następnie umieścić kulkę daktylową i przykryć drugim placuszkiem uformowanym z ciasta. Docisnąć palcami tak, by odbił się wzorek z foremki i uzyskać kształt ciastka. Uderzyć z wyczuciem foremką, najlepiej o kuchenną deskę, aby ciasteczko wypadło. Uformowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby ciasteczka nie chciały wyskakiwać z foremki, oprósz foremkę mąką
- piec w 200`C około 20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek. Mniejsze kulki należy piec parę minut krócej. Generalnie ciasteczka po upieczeniu powinny pozostać jasne
- po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
- mahlep to wysuszone i zmielone nasiona wiśni wonnej, popularnej przyprawy w kuchni bliskowschodniej i tureckiej. Słodko-kwaśna o orzechowym posmaku jest wykorzystywana do wyostrzenia smaku w wyrobach cukierniczych. Aromat przyprawy przypomina gorzkie migdały i wiśnie.
8 komentarzy
Hmm, chętnie bym ich spróbował :)
OdpowiedzUsuńA ja chętnie bym Cię poczęstowała:)
UsuńKochana cudne.ale gdzie kupic taką foremkę?a jaka wodę różaną polwlecisz?
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Wszystie zakupy poczyniłam w internetowym arabskie.pl:)
UsuńMam pytanie probowala Pani czym innym nadziewac bo nie przepadam za daktylami?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale myślałam o pistajach. Do pistacji są jednak mniejsze foremki. Każda inna masa orzechowa się nada:)
UsuńKusi mnie zakup tych skladnikow zeby zrobic te ciasteczka,bo pisalas ze pyszne...polecisz cos jescze sprawdzonego z tego sklepu co kupowalas foremke...?
OdpowiedzUsuńDuży wybór fajnych przypraw! Polecam! Kupiłam również foremkę do falafli. Jeszcze ciągle nie miałam okazji wypróbować:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!