Ma’amoule — tradycyjne arabskie ciasteczka

Ma’amoul (mamul, maamoul) to tradycyjne arabskie ciasteczka. Kruche ciasteczka nadziewane masą daktylową, masą z orzechów włoskich, laskowych lub pistacji. Fantazyjne kształty ciastek uzyskasz przy użyciu specjalnych drewnianych, ręcznie wykonanych foremek.

Foremki i gotową masę daktylową zakupiłam już latem, a teraz inauguracja.

Do foremki nie otrzymałam oryginalnego przepisu, a ten prezentowany poniżej to zlepek kilku przepisów znalezionych w internecie z moimi modyfikacjami. Upiekłam ciasteczka z mąki orkiszowej z dodatkiem orkiszowego grysiku. Efekt jest znakomity, a ciasteczka bardzo kruche i no i super zdrowe. Mąka orkiszowa, słodycz płynąca z daktyli, różany zapach i smak — cóż chcieć więcej! Robiłam je już kilkakrotnie, skradły nasze serca.

Przy wykonaniu ciasteczek nie jest wymagana precyzja, także poradzą sobie z nimi najmniejsze dzieci. Polecam!

Składniki na około 30 ciasteczek:

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 200 g drobnego grysiku orkiszowego pełnoziarnistego
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki przyprawy mahlep*
  • 3-4 łyżki wody różanej
  • 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu + do posypania
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masy daktylowej

Wykonanie:

  • suche składniki umieścić w misie robota, dodać pokrojone na małe kawałki masło i łopatką wymieszać do powstania „mokrego piasku”. Na końcu dolać kilka łyżek wody różanej, tak by wszystkie okruszki się połączyły i powstało jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce
  • masę daktylową jeśli jest za gęsta zmiksować z sokiem pomarańczowym, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu. Masę daktylową bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Namocz na noc daktyle. Następnego dnia odlej wodę z moczenia i zmiksuj z sokiem pomarańczowym. Jeśli dysponujesz świeżymi daktylami, wystarczy obrać je z pestek i zmiksować. Gotowe. Powinna być dość gęsta, jak plastelina. Lekko zwilżyć dłonie olejem i uformować kulki, które będą nadzieniem ciasteczek
  • z ciasta odrywać jednakowej wielkości kawałki. Uformować cienki placuszek i wyłożyć nim dno foremki, następnie umieścić kulkę daktylową i przykryć drugim placuszkiem uformowanym z ciasta. Docisnąć palcami tak, by odbił się wzorek z foremki i uzyskać kształt ciastka. Uderzyć z wyczuciem foremką, najlepiej o kuchenną deskę, aby ciasteczko wypadło. Uformowane ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby ciasteczka nie chciały wyskakiwać z foremki, oprósz foremkę mąką
  • piec w 200`C około 20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek. Mniejsze kulki należy piec parę minut krócej. Generalnie ciasteczka po upieczeniu powinny pozostać jasne
  • po ostudzeniu posypać cukrem pudrem   

SMACZNEGO!

  • mahlep to wysuszone i zmielone nasiona wiśni wonnej, popularnej przyprawy w kuchni bliskowschodniej i tureckiej. Słodko-kwaśna o orzechowym posmaku jest wykorzystywana do wyostrzenia smaku w wyrobach cukierniczych. Aromat przyprawy przypomina gorzkie migdały i wiśnie. 

Uwagi:
Jeśli używasz zwykłej mąki pszennej, to najlepiej wybierz krupczatkę.

Dodatek grysiku orkiszowego nadaje szczególnej kruchości, musi jednak być ten bardzo drobny. Jeśli masz grubszy, zmiel go w młynku do kawy.

Nie można pominąć dodatku wody różanej, bo nadaje ona ciasteczkom wyjątkowego aromatu. Jedną partię upiekłam bez wody różanej, ale były bardzo średnie w smaku. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *