Makowy warkocz drożdżowy

Warkocz makowy to doskonała odmiana tradycyjnej zawijanej strucli makowej. Idealny wypiek dla początkujących z ciastem drożdżowym, bo przy warkoczu nie musisz zawijać ciasta w pergamin i drżeć, pęknie, nie pęknie. Zawsze się uda, a jak smakuje! Jeśli jeszcze jako nadzienia użyjesz domowej masy makowej sukces gwarantowany! Warkocz jest sporych rozmiarów, ale to nic, bo nadmiary spokojnie możesz zamrozić. Bardzo polecam!

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
  • 50 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 180 ml mleka
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki instant
  • masa makowa

Wykonanie:

  • mleko lekko podgrzać w rondelku, wkruszyć drożdże i zamieszać rózgą do rozpuszczenia
  • do misy robota odważyć kolejne składniki, wlać mleko z drożdżami, wbić jajka i mieszać hakiem do połączenia składników. Na koniec wmieszać w porcjach miękkie masło. Zagniatać hakiem do otrzymania gładkiego, lśniącego ciasta. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • w międzyczasie przygotować masę makową
  • wyrośnięte ciasto wyjąć z misy na stolnicę, odgazować. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 × 40 cm. Rozsmarować mak i zwinąć ciasto w rulon. Przeciąć wzdłuż na pół i zwinąć w prosty dwustopniowy warkocz. Przy zwijaniu widoczne zwoje makowe wywijać na zewnątrz. Ułożyć warkocz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po przekątnej, ze względu na rozmiary warkocza. Jeśli nie mieści się na blaszce możesz z warkocza uformować wieniec
  • warkocz przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia
  • wyrośnięty warkocz posmarować białkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka i piec w 180`C 30-35 minut. Podawać wg uznania: posypany cukrem pudrem lub z lukrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *