Przepis na tradycyjny drożdzowy zawijany makowiec znajdziesz tutaj.
Jeśli nie przepadasz na ciastem drożdżowym zapraszam po przepis na świetny makowiec na kruchym spodzie - na blogu - tutaj.
Składniki na ciasto:
50 g cukru
50 g miękkiego masła
180 ml mleka
1 jajko + 1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
30 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki instant
Masa makowa:
z przepisu tutaj
Wykonanie:
- mleko lekko podgrzać w rondelku, wkruszyć drożdże i zamieszać rózgą do rozpuszczenia
- do misy robota odważyć kolejne składniki, wlać mleko z drożdżami, wbić jajka i mieszać hakiem do połączenia składników. Na koniec wmieszać w porcjach miękkie masło. Zagniatać hakiem do otrzymania gładkiego, lśniącego ciasta.Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- w międzyczsie przygotować masę makową wg tego przepisu
- wyrośnięte ciasto wyjąć z misy na stolnicę, odgazować. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Rozsmarować mak i zwinąć ciasto w rulon. Przeciąć wzdłuż na pół i zwinąć w prosty dwustopniowy warkocz. Przy zwijaniu widoczne zwoje makowe wywijać na zewnątrz. Ułożyć warkocz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia po przekątnej, ze względu na rozmiary warkocza. Jeśli nie mieści się na blaszce możesz z warkocza uformować wieniec
- warkocz przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia
- wyrośnięty warkocz posmarować białkiem rozbełtanym z 1 łyżką mleka i piec w 180`C 30-35 minut. Podawać wg uznania: posypany cukrem pudrem lub z lukrem
8 komentarzy
Cudny :) z chęcią bym taki przygotowała :)
OdpowiedzUsuńKochani,to do dzieła:)
UsuńWow.cudo....
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPrzepis wprost stworzony dla mnie :-). Nie jestem mistrzem w pieczeniu ciasta drozdzowego :-). Ale taki apetyczny warkocz sprobuje upiec :-).
OdpowiedzUsuńKoniecznie, rodzinka będzie się zajadać:)
UsuńBardzo dobry i prosty przepis, będę piec chyba codziennie bo te gotowe z piekarni raczej mnie nie przekonują za bardzo, sama chemia :( Nie ma nic lepszego niż chrupiąca skórka z samego rana na śniadanie. Świetny blog, trafiłam tutaj przez post koleżanki i zostanę na dłużej :) Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiamy domowe wypieki:)
UsuńDzięki za miłe słowa, rozgość się na dobre! Pozdrowienia
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!