Rolada orzechowa z kremem czekoladowym — bezglutenowa

Rolada orzechowa z kremem czekoladowym to super świąteczna propozycja, a dla szukających ciast bez glutenu po prostu idealna. Ciasto w całości upieczone z mielonych, prażonych orzechów laskowych, już podczas pieczenia pachnie obłędnie. Krem to już czysta poezja smaku! Najsmaczniejszy krem czekoladowy na świecie, zarazem najprostszy i najłatwiejszy. Serek mascarpone, śmietana kremówka i dobre kakao. Kombinowałam z różnymi super czekoladami, a najprostsze rozwiązanie okazało się najcelniejsze. Ach… smak i kolor, naprawdę polecam!

Składniki na ciasto:

  • 4 jajka L
  • 100 g cukru/ksylitolu
  • 120 g prażonych, mielonych orzechów laskowych+ do posypania biszkoptu

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu
  • 2 łyżki ciemnego rumu/likieru orzechowego
  • 1/2 słoiczka ulubionego dżemu

Dodatkowo:

  • posiekane orzechy laskowe
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki

Wykonanie:

  • białka jaj ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania zacząć dodawać po  jednej łyżce cukru. Do lśniącej piany dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Na koniec przy użyciu szpatułki delikatnie, by nie zniszczyć struktury, piany wmieszać zmielone orzechy. Rozsmarować ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170`C około 20 minut
  • upieczoną roladę, jeszcze gorącą położyć na ściereczce kuchennej, następnie delikatnie odciągając zdjąć papier. Ciasto obsypać mielonymi orzechami (by zapobiec przyklejeniu) i zwinąć w ściereczkę. Odstawić do przestudzenia
  • serek mascarpone ubić z cukrem, dolać śmietanę kremówkę i ubijać, aż masa zwiększy objętość i stanie się puszysta. Na koniec dodać alkohol i kakao przesiane przez sitko
  • rozwinąć roladę. Posmarować dżemem, następnie równomiernie rozsmarować przygotowany krem. Zwinąć roladę. Owinąć w folię spożywczą i odstawić, najlepiej na całą noc w chłodne miejsce do stężenia kremu
  • śmietanę kremówkę zagotować w rondelku, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować roladę i posypać posiekanymi orzechami laskowymi

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *