wtorek, 13 grudnia 2016

Rumsztyk z cebulką z mięsa wieprzowego


Rumsztyk z cebulką, smakowity aromatyczny kotlet z mięsa siekanego lub grubo mielonego. Bez dodatku jajka i bułki tartej jak tradycyjny mielony, za to z dodatkiem podsmażonej cebulki. W czasach PRL-u serwowała go niemal każda restauracja. Dziś kompletnie zapomniany, a szkoda, bo smakowitości nie da się mu odmówić.

Choć wiadomo, że rumsztyk czy befsztyk to kawałek smażonego mięsa wołowego, to dawny rumsztyk z mięsa wieprzowego jest równie smaczny.


Składniki:
600 g mięsa wieprzowego z łopatki
kilka łyżek gorącej wody
3 duże cebule
smalec
sól, pieprz

Wykonanie:
  • mięso posiekać lub zmielić w maszynce na dużych oczkach. Doprawić solą i pieprzem, dodać gorącą wodę i wyrobić, aż zacznie się kleić. Dłonie zwilżyć olejem i  formować owalne kotlecki, następnie każdego spłaszczyć 
  • układać na rozgrzanej patelni i smażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Zdjąć kotlety z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w półkrążki cebulę
  • do gotowej cebuli dołożyć kotleciki, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i podsmażyć kilka minut, by smaki się połączyły
  • podawać z ulubioną surówką i tłuczonymi ziemniaczkami

SMACZNEGO !


22 komentarzy

  1. Faktycznie zapomniany,również przez moją rodzinę.Jeszcze przed świętami muszę usmażyć ,ślinka leci na sam widok.Dzięki za przypomnienie,pozdrawiam.Wesołych Świąt.Alina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, że post się przydał:)
      Dziękuję i wzajemnie Wesołych Świąt:)

      Usuń
  2. Bylismy na zakupach. W pewnym momencie moj maz wzial do reki zapakowane rumsztyki :-). I od razu to odlozylam,bo nagle mnie olsnilo,ze gdzies widzialam przepis. No i w koncu sobie przypomnialam,ze u Ciebie. Wiec teraz musze koniecznie zrobic rumsztyki. Przyznaje,ze Twoje wygladaja o niebo lepiej i mega zdrowsze :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie.Czy on bez jajka i bułki się nie rozleci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozlecą się. Formuj trochę mniejsze niż normalnie i okrągłe:):)

      Usuń
    2. Trzeba wyrobić żeby się kolagen wytworzył wraz z tą wida

      Usuń
    3. Słuszna podpowiedź:)

      Usuń
  4. Jadłem ostatnio rumsztyka w jakimś zajeździe przy autostradzie i bardzo mi smakował, o wiele bardziej jak mielone, które lubię, ale trochę mi spowszedniały. Twój przepis jest bardzo fajny i prostu, aż spróbuję dziś zrobić. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś jadło się w restauracji takie delicje, a do tego flaszeczka czystej z niebieską nalepką /z czerwoną też była OK/ i obowiązkowo ziemniaki tłuczone.A teraz wszystko chemiczne,nawet wódka.Współczuję wam dzieciaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez trudu takie delicje przygotujesz w domowym zaciszu:)

      Usuń
  6. Bajka. Właśnie robimy na obiad. To już drugi raz.

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakowicie wyglądają Twoje rumsztyki. Dzisiaj będę je robił na obiad,już mi ślinka cieknie. Pozdrawiam Dario

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurde chodzi to za mną od miesiąca chyba się dziś skuszę muszę tylko mięso kupić

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie przed chwilą skończyłem smażyć. Nie wytrzymałem i jednego zjadłem a raczej pochłonąłem. Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis zrobię dziś dzięki.😃

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyszło pysznie! Jestem zachwycona :) Pierwszy raz jestem na tej stronie także idę szukać innych inspiracji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję;) Będzie mi miło, serdecznie zapraszam!

      Usuń
  12. Jadłam wiele lat temu w domu rodzinnym .Zapomniałam jak nazywają się te kotlety znalazłam wreszcie w internecie zrobiłam wyszły wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Fakt, nazwa dość staroświecka i zapomniana:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!