Żeberka duszone w kiszonej kapuście

Żeberka duszone w kiszonej kapuście – idealne danie na zimowe dni. Rozgrzewa, syci, och jak błogo poczujesz się po zjedzeniu porcji tych wspaniałości. Doda energii i siły w przedświątecznej krzątaninie.

Danie jednogarnkowe, bardzo proste do przygotowania, smaczne zarówno z ziemniakami jak i bagietką. Nie należy do dań dietetycznych, ale przecież nie jemy żeberek zbyt często. Sezon zimowy to najlepsza pora, by je koniecznie przygotować! Zapraszam do przepisu!

Składniki:

  • 2 kg żeberek (2 paski)
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • smalec do obsmażania
  • sól, pieprz
  • papryka w proszku- słodka
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego/wody

Wykonanie:

  • żeberka pociąć na porcje, po 2 kostki w jednym kawałku. Natrzeć solą, pieprzem i czerwoną papryką. Obsmażyć na rozgrzanym smalcu po kilka minut z obydwu stron, do zrumienienia. Zdjąć żeberka z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić obraną, pokrojoną w grube półkrążki cebulę. Na koniec podlać wodą i zeskrobać wszystkie smaki z patelni
  • w dużym rondlu na dnie rozłożyć połowę kiszonej kapusty (jeśli używasz kupnej, potnij na mniejsze kawałki), następnie ułożyć kawałki zrumienionych żeberek, podsmażonej cebuli, dodać listek laurowy, kulki ziela angielskiego, kminek i na koniec przykryć pozostałą kiszoną kapustą oraz podlać wodą. Dusić do miękkości około 2 godzin. Mięso powinno odchodzić od kości
  • podawać z tłuczonymi ziemniakami. Przed podaniem posypać zieleniną 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *