Königsberger klopse – klopsiki królewieckie

Königsberger Klopse, Saure Klopse, Kapernklopse, Soßklopse lub Kochklopse nazywane w dawnym DDR to wschodniopruska specjalność przygotowana z mielonego mięsa i białego sosu z kaparami. (Königsberg to obecny Kaliningrad). W oryginale klopsiki przygotowane są z cielęciny lub mieszanego mięsa mielonego. To wyjątkowo smaczny pomysł na klopsy.

Swoje klopsiki przygotowałam z udźca indyczego. Są bardzo delikatne i smaczne, a podane z zawiesistym sosem kaparowym  rewelacja. Posmakują całej rodzinie. Zdrowy i dietetyczny obiad. Polecam!

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa (u mnie zmielony udziec indyczy)
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 2 łyżki średnio ostrej musztardy
  • 1 cebula lub kilka szalotek
  • 350 ml bulionu
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki mąki
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka czarnych ziarenek pieprzu
  • sól, pieprz
  • 1+2 łyżki masła ghee
  • 200 ml śmietany kremówki
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 mały słoiczek kaparów
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  • bułeczkę namoczyć w gorącej wodzie. Cebulę obrać, drobniutko posiekać, następnie zeszklić na łyżce masła. Pietruszkę oberwać z łodyżek i drobno posiekać
  • bułkę dobrze odcisnąć z wody i połączyć ze zmielonym mięsem. Dodać jajko, podsmażoną cebulkę, połowę posiekanej pietruszki, musztardę, sól, pieprz i dobrze wyrobić mięso. Z masy uformować 20 klopsików
  • w rondlu zagotować bulion z z winem, listkami laurowymi, 1 szalotką i ziarenkami pieprzu. Do wywaru włożyć klopsy, przykryć pokrywką i 10 minut trzymać na ledwie mrugającym ogniu. Po tym czasie wyłowić je, a wywar przecedzić przez sitko i odstawić na bok
  • rozpuścić w garnku 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i zrobić jasną zasmażkę. Mieszając dodać przecedzony wywar, śmietanę i mieszając zagotować. Do sosu dodać skórkę z cytryny, kapary i 1 łyżkę wody z kaparów, klopsy i podgrzewać około 10 minut
  • podawać z puree ziemniaczanym i np. z sałatką z czerwonych buraczków

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *