Z tego przepisu upieczesz pyszne oponki, bo nie są twarde i gumowate. Jedzone jeszcze ciepłe są rewelacyjne, bo lekko chrupiące.
150 g sera twarogu
150 g mąki orkiszowej jasnej
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka wódki/octu
1-2 łyżki jogurtu greckiego/śmietany
3 kostki smalcu do smażenia
Wykonanie:
- składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać i zagnieść. Nie zagniatać za długo, bo oponki będą gumowate. Gdyby się mocno kleiło dodać trochę mąki. Rozwałkować ciasto na grubość 1,5 cm na stolnicy podsypanej mąką. Wykrawać krążki o średnicy około 7cm, a środek najlepiej wykroić nakrętką lub maleńkim kieliszkiem
- smalec roztopić w niskim, szerokim rondlu do temperatury 170`C. Bez termometru temperaturę sprawdzisz wrzucając kawałek ziemniaka. Gdy tłuszcz bulgocze wokół wrzuconego plastra ziemniaka czas na oponki. Smażyć po kilka minut z obudwu stron na złoty kolor. Obok oponek usmaż wykrojone środki. Resztki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij następne oponki. Oponki odwracać patyczkiem. Wyławiać i układać na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Uwagi: temperatura smażenia nie może być za niska, bo oponki nasiąkną tłuszczem. Przy za wysokiej temperaturze nie zdążą urosnąć i będą małe i twarde.
8 komentarzy
Zamienienie mąki pszennej na orkiszową na pewno wyjdzie na zdrowie. Twoje oponki wyglądają cudownie. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Dzięki:) Na pewno to zdrowszy zamiennik tradycyjnej pszennej:)
UsuńŚwietnie wyglądają te oponki.
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńOponki wygladaja bardzo apetycznie. Bardzo mi sie spodobal dodatek twarogu. Nigdy takich nie robilam,ponieważ dodatek twarogu przywodzil mi na mysl,jakies ciezkie ciasto :-). Ale nic nie zaszkodzi,jesli skorzystam z Twojego przepisu:-). Brzmi przekonujaco:-).
OdpowiedzUsuńMasz rację, twaróg lekkości im nie dodaje:) Można jednak szybko je przygotowac - to ich niewątpliwa zaleta i zjeść najlepiej jeszcze ciepłę!
UsuńCzy smalec można zastąpić innym tłuszczem
OdpowiedzUsuńTak, olejem lub plantą:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!