Pesto z surowego brokuła

Brokuł to prawdziwy champion w kategorii najzdrowszych warzyw. Posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne, chroni przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, chroni nasze oczy (luteina i zeaksantyna!), reguluje poziom cukru we krwi. Jest doskonałym źródłem błonnika, który pozwala zachować szczupłą sylwetkę. W rankingu warzyw pod względem mocy przeciwdziałania rakowi brokuł zajmuje I miejsce.

To wszystko za sprawą sulforafanu — bardzo silnego przeciwutleniacza. Warzywo zachowuje wszystkie antyrakowe właściwości tylko w stanie surowym!!!

Gotowanie niszczy bowiem myrozynazę — enzym, który jest niezbędny do produkcji sulforafanu. Dopuszczalna temperatura to 76`C, także ewentualnie można ugotować brokuła na parze, ale nie dłużej niż 3-4 minuty. Tyle najnowsze doniesienia naukowe.

Mało kto pokusi się o zjedzenia brokuła na surowo, ale w postaci pesto zje brokuła już każdy i poprosi o dokładkę. Surowy brokuł zmiksowany z orzechami włoskimi, olejem i kilkoma przyprawami jest po prostu pyszny. Zamiast orzechów włoskich możesz użyć każdych innych lub migdałów. Pesto brokułowe to świetna pasta na kanapki. Z jego udziałem przygotujesz błyskawiczny obiad z makaronem.

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki oleju + jeszcze trochę
  • skórka otarta z 1 cytryny bio
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • natka zielonej pietruszki

Wykonanie:

  • brokuła umyć i wyciąć z głąba zielone różyczki
  • do kielicha blendera wrzucić różyczki brokuła, orzechy włoskie, obrany ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, imbir  i wlać olej. Zmiksować do pożądanej konsystencji, a gdyby miksowanie szło opornie dolać jeszcze odrobinę oleju
  • pesto doprawić do smaku solą, pieprzem i skórką otartą z 1 cytryny 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *