Złoty koktajl z kurkumą

Kurkuma — prawdziwy cud natury, zimą najlepsze remedium na choroby przeziębieniowe. Pij koktajle z kurkumą, a wzmocnisz odporność. Kurkumina, aktywny składnik kurkumy to najsilniejszy z przeciwutleniaczy, który odpowiada za jego niesamowite właściwości zdrowotne. Ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i oczyszczające. Nie tylko oczyszcza krew, ale wspomaga pracę wątroby i= trzustkę. Warto po nią sięgać jak najczęściej. Świetnie smakuje, a wspaniały słoneczny kolorek bardzo poprawia nastrój i działa niezwykle energetyzująco. Dodatek odrobiny zmielonego pieprzu ułatwi przyswojenie dobroczynnych właściwości z kurkumy. Do przygotowania koktajlu użyłam świeżego korzenia kurkumy. Warto do obierania założyć gumowe rękawiczki, bo niemiłosiernie barwi  na żółto.

Składniki na 2 porcje:

  • 1 duża pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 1 kłącze kurkumy
  • 3- cm kawałek imbiru
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 2 plasterki mrożonej cytryny – opcjonalnie
  • szczypta czarnego pieprzu

Wykonanie:

  • obrać owoce, imbir i kurkumę
  • na dno blendera wlać wodę, dopełnić pokrojonymi na mniejsze kawałkami owoców i zblendować do pożądanej konsystencji. Wypić po przygotowaniu

NA ZDROWIE!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *