Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Zupa grzybowa, najbardziej aromatyczna ze wszystkich zup, a przygotowana z suszonych grzybów podwójnie uwodzi i aromatem, i smakiem. Dodatkowo wzbogaciłam ją porcja mrożonych borowików. Z dodatkiem ziemniaków i makaronu jest bardzo pożywna i syta, idealna na zimową porę. Jeśli tylko masz pod ręką porcję suszonych grzybów, koniecznie ją przygotuj! Nigdzie nie zjesz tak pysznej zupy, musisz ją zrobić sama!

Składniki:

  • 2-2.5 dkg suszonych grzybów
  • 300 g mrożonych borowików
  • 3 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/4 pora
  • 2 łyżki masła ghee
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 1-1.5 l bulionu warzywnego
  • śmietana
  • makaron — opcjonalnie

Wykonanie:

  • grzyby dokładnie umyć, namoczyć na noc w zimnej wodzie
  • warzywa obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, również pokroić 
  • w garnku, w którym gotujesz zupę zeszklić cebulę, dodać wszystkie pokrojone warzywa z ziemniakami i przesmażyć krótko razem. Dolać bulion i przecedzoną przez sito wodę z moczenia grzybów. Dodać pokrojone, namoczone, suszone grzyby na mniejsze kawałki i przyprawy. Dorzucić pokrojone mrożone grzyby. Gotować do miękkości około 25 minut 
  • przed podaniem wymieszać z zahartowaną śmietaną. Posypać posiekaną natką zielonej pietruszki

ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Uwagi:
Jeśli do zupy używasz świeżych grzybów, należy je wcześniej przesmażyć razem z cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *