Bitki schabowe w sosie z suszonymi grzybami i wędzoną śliwką

Bitki schabowe to prosty sposób na podanie chudej wieprzowiny w pysznym sosie. W tradycyjnym sosie jedynym dodatkiem jest cebula. Swój sos wzbogaciłam dodatkiem suszonych grzybów i wędzonej śliwki. Znakomity zimowy schab. Smakuje fenomenalnie. Bardzo polecam!
Składniki:

  • 80 dkg schabu środkowego
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 8-10 wędzonych śliwek
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki mąki
  • smalec do smażenia
  • śmietana
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • grzyby dokładnie wypłukać i namoczyć przez noc w niewielkiej ilości wody
  • schab pokroić w 2.5 cm plastry. Lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i mocno obsmażyć na rozgrzanym smalcu. Zsunąć kotlety na bok patelni i dodać pokrojoną w piórka cebulę, następnie przesmażyć na złoto
  • w międzyczasie pokroić grzyby i śliwki w paski
  • dołożyć na patelnię pokrojone grzyby i śliwki, następnie podlać wodą z moczenia grzybów. Wodę przelać przez gęste sitko (piasek!) i dusić do miękkości 30-40 minut
  • przed podaniem dodać do sosu zahartowaną śmietanę

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *