Brioszka to francuskie ciasto śniadaniowe ze stosunkowo dużą ilością jajek i masła. W tym przepisie część masła zastąpił serek mascarpone. Dla mnie po prostu pyszna chałka. Chałki uwielbiam i sporo już zebrałam przepisów na to pyszne drożdżowe pieczywo. Pasiasta gości po raz pierwszy.
Lekka, maślana z cudownym czekoladowym posmakiem. Idealna na leniwe, zimowe śniadanie lub podwieczorek. Polecam!
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kako
2 łyżki mleka
2 łyżki mąki
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
Składniki na ciasto:
420 g mąki orkiszowej jasnej
1 op. drożdży instant
100 g mleka
100 g mascarpone
1 jajko+1żółtko
60 g roztopiongo masła
60 g drobnego cukru
białko do posmarowania
Wykonanie:
- czekoladę rozpuścić w rodelku z dwoma łyżkami mleka. Mąkę i kakao wymieszać z przyprawami i odstawić
- Mascarpone zmiksować z jajkiem i żółtkiem. Dodać cukier, przesianą mąkę z drożdżami i mleko. Wymieszać. Kiedy ciasto będzie w miarę jednolite wlać masło i wyrobić hakiem, aż zacznie odchodzić od brzegów miski. Odłożyć 1/2 ciasta i wymieszać je z czekoladą oraz mąką z przyprawami i kakao. Wyrobić, aż będzie całkowicie gładkie. Obie porcje ciasta ułożyć w miskach, przykryć folią spozywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- po wyrośnieciu krótko wyrobić. Jasne rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm, a czekoladowe na prostokąt o wymiarach 30x25 cm. Ciemne ciasto ułożyć na jasnym i zawinąć brzegi na zakładkę. Wywałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm i znowu zawinąć. Powtórzyć zakładanie i wałkowanie jeszcze raz, następnie przeciąć ciasto na trzy równe pasy. Zapleść jak warkocz i włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośniętą brioszke posmarować roztrzepanym białkiem
- piec w 180`C 30-35 minut. Studzić na kratce
źródło: Kukbuk nr 24/2016
16 komentarzy
Jaki w tum domu od rana musiał się rozprzestrzeniać zapach! Cynamon, kakao! Same pyszności! Aż na sercu robi się cieplej:) Kakao to źródło wielu cennych witamin i minerałów, dużo mówi się o przeciwutleniaczach, które są niezbędne w diecie współczesnego człowieka. W ostatnim czasie hitem jest belgijska? czekolada, którą produkuje się przy użyciu bardzo niskich temperatur, tak, by nie zniszczyć cennych związków. Koszt też cenny, ale czego nie zrobi się dla zdrowia i urody!:)
OdpowiedzUsuńMasz rację, pachniało cudnie! W Polsce faktycznie czekolada belgijska nie jest za bardzo znana. Szkoda, bo czekolada z najwyższej półki:)
UsuńAle pysznosci bede na weekend robic.Nika😧na Akademia witalnosci przeczyt.ze kakao jest szkodliwe a Ty co sadzisz?
OdpowiedzUsuńDzięki:) Kakao to samo zdrowie!
UsuńPięknie wygląda) )
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńMega pyszotka. Dodaje kakao,do czego sie da :-). Lubie az taka gorzkosc :-). Wiec przepis w sam raz dla mnie. Mam pytanie. Z ktorego przepisu mam skorzystac na gofry? Cos mi sie tam u Ciebie na blogu mignelo :-).
OdpowiedzUsuńZerknij na etykiety i kiknij gofry, a znajdziesz tam 9 przepisów. Niestety nie wiem jakie lubisz:) Moje faworyty to: lekkie i chrupiące, drożdżowe bejgijskie i na zakwasie Hamelmana:)
Usuńale pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńSzkoda,ze nie pokazalas etapy składania dla poczatkujacych byloby ulatwieniem
OdpowiedzUsuńBo to jest bardzo proste, wczytaj się w opis:)
UsuńA czym zmielic gozddiki jak nie mam mozdzierza?w młynku do kawy?nie mam mascarpone mozna je czyms zastapic?
OdpowiedzUsuńW młynku do kawy. Zwiększ ilość mleka i masła:)
UsuńA kiedy dodać te 100g mleka? Bo w wykonaniu nie pisze?
OdpowiedzUsuńDo ciasta, juz dopisuję:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!