Brioszka czekoladowa z mascarpone

Brioszka to francuskie ciasto śniadaniowe ze stosunkowo dużą ilością jajek i masła. W tym przepisie część masła zastąpił serek mascarpone. Dla mnie po prostu pyszna chałka. Chałki uwielbiam i sporo już zebrałam przepisów na to pyszne drożdżowe pieczywo. Pasiasta gości po raz pierwszy.

Lekka, maślana z cudownym czekoladowym posmakiem. Idealna na leniwe, zimowe śniadanie lub podwieczorek. Polecam!

Składniki na czekoladowy wkład do ciasta:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na ciasto:

  • 420 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 op. drożdży instant
  • 100 g mleka
  • 100 g mascarpone
  • 1 jajko+1 żółtko
  • 60 g roztopionego masła
  • 60 g drobnego cukru
  • białko do posmarowania

Wykonanie:

  • czekoladę rozpuścić w rondelku z dwoma łyżkami mleka. Mąkę i kakao wymieszać z przyprawami i odstawić
  • Mascarpone zmiksować z jajkiem i żółtkiem. Dodać cukier, przesianą mąkę z drożdżami i mleko. Wymieszać. Kiedy ciasto będzie w miarę jednolite wlać masło i wyrobić hakiem, aż zacznie odchodzić od brzegów miski. Odłożyć 1/2 ciasta i wymieszać je z czekoladą oraz mąką z przyprawami i kakao. Wyrobić, aż będzie całkowicie gładkie. Obie porcje ciasta ułożyć w miskach, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • po wyrośnięciu krótko wyrobić. Jasne rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 × 40 cm, a czekoladowe  na prostokąt o wymiarach 30 × 25 cm. Ciemne ciasto ułożyć na jasnym i zawinąć brzegi na zakładkę. Wywałkować na prostokąt o wymiarach 30 × 40 cm i znowu zawinąć. Powtórzyć zakładanie i wałkowanie jeszcze raz, następnie przeciąć ciasto na trzy równe pasy. Zapleść jak warkocz i włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośniętą brioszkę posmarować roztrzepanym białkiem 
  • piec w 180`C 30-35 minut. Studzić na kratce

SMACZNEGO!
Źródło: Kukbuk nr 24/2016

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *