Galaretka z kiwi. Dieta – szybka przemiana

Galaretka z kiwi nie do wykonania? Jeśli użyjesz żelatyny, na pewno się nie zsiądzie, gdy jednak zamienisz żelatynę na agar, zrobisz pyszną galaretkę.

Kiwi wygląda bardzo niepozornie, niech Cię to jednak nie zmyli, bo kiwi to prawdziwa bomba witaminowa. Szczególnie teraz zimą warto wykorzystać potencjał kiwi, bo jeden owoc zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Przeważnie występuje jako dodatek do sałatek, deserów czy owsianki, dzisiaj jest gwiazdą.

Galaretka jest bardzo smaczna, świetnie się prezentuje i jest bardzo zdrowa, ponieważ kiwi w deserze nie zostało poddane obróbce cieplnej. Galaretka z kiwi stanowi smaczną przekąskę w I fazie diety — szybka przemiana. I na diecie można poszaleć!

Składniki:

  • 5 owoców kiwi+1
  • 5-6 g agaru (1 łyżeczka)
  • 1 łyżka ksylitolu/cukru
  • 300 ml wody
  • jogurt grecki do przybrania

Wykonanie:

  • agar wymieszać z zimną wodą, dodać ksylitol i podgrzewać do zagotowania, mieszając od czasu do czasu. Agar należy gotować przynajmniej 2 minuty, bo tyle czasu potrzebuje, by uczynnić substancje żelujące. Odstawić do przestudzenia
  • owoce kiwi przepołowić, następnie wybrać łyżeczką miąższ. Blenderem zmiksować na mus
  • mus z kiwi połączyć z agarem, wymieszać i rozlać do naczyniek. Dodatkowe kiwi obrać i pokroić w plasterki. Ułożyć po 2 plasterki z boku każdego naczyńka delikatnie zsuwając trzonkiem łyżeczki. Odstawić do lodówki, by deser stężał
  • przed podaniem na górę pucharków wyłożyć jogurt grecki (na diecie pomiń go) wymieszany z 1 łyżeczką zmielonego na puder ksylitolu

SMACZNEGO!

Uwagi: Mus z kiwi i woda na 1 łyżeczkę agaru powinny stanowić 500 ml

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *