Jarmuż ciągle jest na topie i nic dziwnego, pełen antoksydantów, prawdziwa skarbnica witamin i minerałów powinien znależć się w każdej zdrowej diecie. To jedna z niewielu roślin w naszym klimacie, której sezon przypada na czas zimy, dlatego tym bardziej warto go teraz wykorzystać.
Jarmuż nie jest łatwy w obsłudze i ma lekko gorzkawy smak, zatem trudno go polubić. By był smaczny, wymaga pewnych umiejętności w przygotowaniu. Odradzam przygotowywanie surówki z jarmużu, bo można się zrazić do niego na bardzo długo.
Najsmaczniejszy jest duszony i tak przygotowany możesz użyć później do różnych potraw. Duszony jest lekkostrawny i naprawdę smaczny.
Dzisiejszy duszony z sokiem pomarańczowym zrobi furorę, zapewniam. Słodko- kwaśna pomarańcza idealnie harmonizuje z jarmużem. Idealne danie dla wegetarian.
Jeśli do jarmużu dodasz Kasslera otrzymasz kapitalne danie jednogarnkowe. Peklowane mięso z jarmużem to specjalność północnych Niemiec i Hesji. Podane z karmelizowanymi ziemniakami smakuje obłędnie.
Jarmuż nie jest łatwy w obsłudze i ma lekko gorzkawy smak, zatem trudno go polubić. By był smaczny, wymaga pewnych umiejętności w przygotowaniu. Odradzam przygotowywanie surówki z jarmużu, bo można się zrazić do niego na bardzo długo.
Najsmaczniejszy jest duszony i tak przygotowany możesz użyć później do różnych potraw. Duszony jest lekkostrawny i naprawdę smaczny.
Dzisiejszy duszony z sokiem pomarańczowym zrobi furorę, zapewniam. Słodko- kwaśna pomarańcza idealnie harmonizuje z jarmużem. Idealne danie dla wegetarian.
Jeśli do jarmużu dodasz Kasslera otrzymasz kapitalne danie jednogarnkowe. Peklowane mięso z jarmużem to specjalność północnych Niemiec i Hesji. Podane z karmelizowanymi ziemniakami smakuje obłędnie.
Polecam!
Jarmuż dokładnie wypłukać w dużej ilości zimnej wody. Wyciąć grube łodygi i odrzucić je. Umieścić liście w dużym garnku z osoloną wodą, zagotować i gotować około 10 minut. Następnie wylać zawartość garnka na durszlak i przelać jarmuż zimną wodą. Pozostawić do odsączenia. Odsączony jarmuż posiekać na mniejsze kawałki i tak przygotowany dopiero obsmażyć, a następnie dusić.
Po obgotowaniu zielsko straci całą goryczkę i wystarczy już 25-30 minut duszenia, by był gotowy do spożycia. A jaki smaczny!
Bez wcześniejszego obgotowywania jarmuż dusi się około 1 godziny i smakuje już zupełnie inaczej.
1 kg jarmużu
1 cebula
1 ząbek czosnku
1+2 łyżki smalcu
3 pomarańcze
2 szklanki bulionu
800 g Kasslera z karczku
sól, pieprz
30 g świeżego chrzanu
dodatkowo:
750 g ziemniaków
1 łyżka miodu
Wykonanie:
- cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i poddusić na smalcu. Dodać posiekany, wcześniej obgotowany jarmuż, przesmażyć razem przez kilka minut. Na jarmużu ułożyć mięso, podlać bulionem i sokiem wyciśniętym z 2 pomarańczy (około 300 ml). Dusić 25-30 minut
- w międzyczasie ugotować ziemniaki w mundurkach. Ostudzić, obrać ze skórki. Pokroić dowolnie i obsmażyć na 2 łyżkach smalcu. Ziemniaki posolić, oprószyć pieprzem, dodać gałkę muszkatałową i miód. Smażyć około 15 minut, często mieszając, aż ładnie się zrumienią. Jeśli wolisz przygotuj tradycyjne puree ziemniaczane
- pomarańczę obrać tak, by usunąć całą białą skórkę, a następnie ostrym nożem wyciąć pojedyńczo fileciki. Chrzan obrać i zetrzeć na tarce. Fileciki z pomarańczy i starty chrzan dodać do jarmużu. Mięso wyjąć i pokroić w plastry
- podawać Kasslera z jarmużem i podsmażonymi ziemniakami
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
8 komentarzy
Ja przekonałem się do jarmużu dzięki koktajlom :) Myślę, że teraz czas zacząć go dodawać do innych potraw :)
OdpowiedzUsuńZaczynałam przygodę z jarmużem, gdy nikt nie słyszał o zielonych koktajlach, a pomysł super! Tak, teraz czas wejść na następny szczebelek drabinki zdrowia:)
UsuńJarmuz dodawalam do warzyw z kasza jaglana. Ale masz racje,musi byc odpowiednia obrobka. Swietny pomysl. A instagram,z dnia na dzien kusi bardziej. Co za pysznosci,tam widze :-).
OdpowiedzUsuńNiestety, to trudne warzywo. Pewnie myślisz o galaretce z kiwi?
UsuńNawet nie wiedzialam,ze to galaretka. Interesujace :-). Mialam tez na mysli,te przeapetyczne kuleczki. I do tego jeszce ten chlebus. Liste zamyka sliczny rower :-).
OdpowiedzUsuńWszystkie przepisy opublikuję w tym tygodniu:)
UsuńJa tam lubię jarmuż na surowo, oczywiście w dobrze dobranym, smacznym towarzystwie ;) Lubię go za chrupkość, jaką nadaje sałatkom nawet na drugi czy może nawet trzeci dzień po przygotowaniu, w przeciwieństwie do innych liściastych warzyw. No i w smoothie smakuje super.
OdpowiedzUsuńDuszony natomiast nie podchodzi mi, chyba że bardzo krótko, raczej blanszowany. Ale ja duszony próbowałam tylko z czosnkiem, solą i pieprzem,a pomarańcza brzmi intrygująco...
Jasne, jarmuż warto jeść w każdej postaci:) Spróbuj z pomarańczą, bo warto!
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!