Krem czekoladowy z awokado

Krem czekoladowy przygotowany na bazie awokado smakuje rewelacyjnie! Okazuje się, że deser też może być super zdrowy. Bez laktozy, bez glutenu, bez cukru i jajek. Jedząc go, nikt nie zgadnie, z czego jest zrobiony, dopóki mu nie powiesz.

Jeśli nie przepadasz za awokado, przepis odczaruje Twoją niechęć. Na słodko ten nieciekawy owoc smakuje genialnie. Recepturę znam od dawna, nie mogłam jednak przełamać swojej niechęci, bo bardzo nie lubię tego owocu.

W diecie przyspieszającej metabolizm przewija się awokado w wielu przepisach. Jednak propozycja, by awokado przepołowić i wyjeść zawartość łyżeczką wywołuje u mnie ciarki, brr…

Dieta skłoniła mnie zatem do wypróbowania przepisu i gorąco go polecam! Nadaje się idealnie jako przekąska w III fazie diety:) Nie zainteresowanym dietą polecam również! Na walentynki także jak znalazł! Jest jedwabiście gładki, mocno czekoladowy w smaku, po prostu uzależniający!

Składniki na 2 porcje:

  • 1 duże awokado
  • 100-120 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżeczek ksylitolu
  • maleńka szczypta soli

Wykonanie:

  • awokado przepołowić, usunąć pestkę wbijając nóż zdecydowanym ruchem i robiąc obrót nożem
  • łyżeczką wybrać miąższ i zblendować z pozostałymi składnikami na gładki mus. Przełożyć do pucharków
  • przed podaniem schłodzić w lodówce

SMACZNEGO!

Uwagi:
Awokado powinno być dojrzałe. Gdy pominiesz dodatek mleka, lud dodasz je w niewielkiej ilości, otrzymasz smaczną, wegańską „nutellę” do smarowania pieczywa, naleśników itp….

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *