Lazania, danie rodem z Włoch, przygotowane na bazie makaronu o tej samej nazwie. Szerokie, prostokatne płaty makaronu przełożone warstwowo farszem i zapieczone pod sosem beszamelowym. Zawsze podawane na gorąco.
Dla mnie po prostu pyszna zapiekanka.
Prezentuje się o niebo lepiej niż tradycyjny makaron wymieszany z podobnymi składnikami i smakuje wykwintniej.
Zapraszam dzisiaj na fusion kuchni włoskiej i polskiej, ponieważ farsz mojej zapiekanki stanowi kapusta kiszona i suszone grzyby. Po prostu pycha!
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
5-10 dkg suszonych grzybów
listek laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
Składniki na sos beszamelowy:
500 ml mleka
2 płaskie łyżki mąki
2 płaskie łyżki masła
sól, pieprz
gałka muszkatałowa
oregano
50-70 g parmezanu
Wykonanie:
- suszone grzyby dokładnie wypłucz, zalej wodą i zostaw do namoczenia na całą noc
- kiszoną kapustę drobno posiekaj, dodaj namoczone, pokrojone grzyby. Zalej wodą z moczenia grzybów i gotuj około 45 minut, aż kapusta będzie miękka
- w rondlu rozgrzej masło, dodaj mąkę i zrób jasną zasmażkę. Dolewaj partiami zimne mleko, cały czas mieszając trzepaczką balonową. Zagotuj mleko z zasmażką, aż do zgęstnienia. Dodaj przyprawy. Część mleka zastąpiłam wodą z gotowania kapusty z grzybami
- naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą tłuszczu, następnie sosem beszamelowym. Na sosie ułóż pierwszą wartswę płatów lazanii, część kiszonej kapusty z grzybami, sos beszamelowy i tak do wykończenia składników. Górną warstwę makaronu dokładnie pokryj sosem i na koniec posyp startym parmezanem
- piec w piekarniku w 180`C około 25 minut, do zrumienienia
SMACZNEGO !
4 komentarzy
Koniecznie do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńSwietny pomysl z ta kapusta i grzybami :-). Zawsze robilam z miesem mielonym. Mam platy lazanii,wiec chetnie skorzystam z przepisu :-).
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Kapusty kiszonej nigdy za wiele, dlatego warto czasem podmienić nią mięso:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!