Lazania (lasagne) z kiszoną kapustą i grzybami

Lazania, danie rodem z Włoch, przygotowane na bazie makaronu o tej samej nazwie. Szerokie, prostokątne płaty makaronu przełożone warstwowo farszem i zapieczone pod sosem beszamelowym. Zawsze podawane na gorąco. Dla mnie po prostu pyszna zapiekanka.

Prezentuje się o niebo lepiej niż tradycyjny makaron wymieszany z podobnymi składnikami i smakuje wykwintniej. Zapraszam dzisiaj na fusion kuchni włoskiej i polskiej, ponieważ farsz mojej zapiekanki stanowi kapusta kiszona i suszone grzyby. Po prostu pycha!

Składniki:

  • 18 płatów lazanii
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 5-10 dkg suszonych grzybów
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz

Składniki na sos beszamelowy:

  • 500 ml mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 2 płaskie łyżki masła
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • oregano
  • 50-70 g parmezanu

Wykonanie:

  • suszone grzyby dokładnie wypłucz, zalej wodą i zostaw do namoczenia na całą noc
  • kiszoną kapustę drobno posiekaj, dodaj namoczone, pokrojone grzyby. Zalej wodą z moczenia grzybów i gotuj około 45 minut, aż kapusta będzie miękka
  • w rondlu rozgrzej masło, dodaj mąkę i zrób jasną zasmażkę. Dolewaj partiami zimne mleko, cały czas mieszając trzepaczką balonową. Zagotuj mleko z zasmażką, aż do zgęstnienia. Dodaj przyprawy. Część mleka zastąpiłam wodą z gotowania kapusty z grzybami
  • naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą tłuszczu, następnie sosem beszamelowym. Na sosie ułóż pierwszą warstwę płatów lazanii, część kiszonej kapusty z grzybami, sos beszamelowy i tak do wykończenia składników. Górną warstwę makaronu dokładnie pokryj sosem i na koniec posyp startym parmezanem
  • piec w piekarniku w 180`C około 25 minut, do zrumienienia

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *