Chlebek pita — orkiszowy, pełnoziarnisty

Chlebek pita to jeden z najstarszych rodzajów chleba przygotowywany przez człowieka. Prawdopodobnie pochodzi ze starożytnej Syrii. Popularny w krajach arabskich i tak jest tam nazywany: libański, syryjski lub arabski chleb.

Pita to placek z drożdżowego ciasta, który podczas pieczenia pęcznieje, tworząc kieszonkę na farsz. Kieszonka napełniona farszem mięsnym lub warzywnym fajnie trzyma nadzienie i nic nie wypadnie podczas jedzenia.

Chlebek bardzo prosty do przygotowania w domu. Z kupnym nie ma się co równać. Polecam zdrowszą wersję, z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Chlebki są nie tylko zdrowsze, ale i bardziej syte, bo pełne błonnika. Bardzo dawno go nie piekłam, także zajadaliśmy się nim, a nafaszerowany falaflem i warzywami smakował wyśmienicie. Polecam!

Składniki na 6 chlebków:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej (1 szklanka mąki 1050 i 1 szklanka 2000)
  • 2/3 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka drożdży instant

Wykonanie:

  • wszystkie składniki odmierzyć i umieścić w misie robota. Zagnieść hakiem gładkie ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • gdy ciasto podwoi objętość, wyjąć z miski, powtórnie zagnieść, podzielić na 6 równych kawałków, następnie uformować 6 kulek. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką
  • kulki rozwałkować na placki nie grubsze niż kilka mm o średnicy około 15 cm
  • piec w 250`C około 8 minut, aż się napuszą i lekko zrumienią. Im wyższa temperatura pieczenia, tym gwałtowniej rośnie ciasto i powstają bardziej spektakularne kieszonki
  • kroić po przestudzeniu i napełniać, czym dusza zapragnie

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *