Kiszone cytryny to prawdziwy rarytas, zaskakują wspaniałym, delikatnym smakiem i aromatem. Doskonały i zdrowy dodatek do wielu potraw, a wersja sfermentowana dodaje im tylko wartości i wydobywa głębię smaku. Każde danie z ich dodatkiem to uczta dla podniebienia.
Kiszona cytryna jest powszechnie stosowana w krajach śródziemnomorskich, zwłaszcza w kuchni marokańskiej.
To świetne źródło witamin, soli mineralnych, terpenów, rutyny. Jak każda kiszonka są probiotykiem i mają zbawienny wpływ na jelita i cały układ trawienny.
Szczególnie cennym o tej porze roku.
Jak je wykorzystać? Nadają się do sosów, dressingów, deserów, ciast, jogurtów, koktajli, sałatek, potraw mięsnych, rybnych i past.
Składniki:
7 łyżek soli gruboziarnistej
kawałek imbiru
kawałek kory cynamonu
2 listki laurowe
Wykonanie:
- cytryny wyszorować i wyparzyć. Naciąć na krzyż do 3/4 długości cytryny. W nacięciu umieścić 1 łyżkę soli
- cytryny dość ciasno ułożyć w słoiku. Dodać plasterki obranego imbiru, listki laurowe i laskę cynamonu. Zalać sokiem wyciśniętym z 2-3 cytryn. Wsypać dodatkową łyżkę soli, zalać przestudzoną, przegotowana wodą tak, by cytryny były całkowicie przykryte. Zakręcić i odstawić na 1 miesiąc. Przez pierwsze dni potrząsać słoikiem, by sól się dobrze rozpuściła
8 komentarzy
No wreszcie chyba zrobię, bo wszyscy chwalą!:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
UsuńWow.super☺
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńZnakomity przepis. Wiele dobrego slyszalam o kiszonych cytrynach. Czy moze byc sol himalajska gruboziarnista?
OdpowiedzUsuńKażda się nada, byle naturalna:)
UsuńFajny przepis.czekam na przepis z jej wykorzystaniem☺
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!