Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym – fit

Klopsiki z indyka to pomysł na bardzo smaczny obiad, dla dorosłych i dla dzieci. Klopsiki nie są obsmażane na patelni, tylko ugotowane w wywarze warzywnym, także danie należy do dietetycznych. Warto zrobić ich więcej, bo w sosie są bardzo łatwe do odgrzania.

Składniki:

  • 500 g mięsa z udźca indyczego
  • 1 małe jajko
  • 1/2 czerstwej bułki+ mleko
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • bulion warzywny
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • szczypta cukru/miodu
  • oregano, bazylia
  • śmietana/jogurt grecki – opcjonalnie

Wykonanie:

  • mięso z udźca odkroić od kości i pozbawić skóry.  Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, następnie odcisnąć. Zmielić w maszynce do mięsa razem z mięsem i cebulą. Zmielone mięso wymieszać z solą, pieprzem i jajkiem. Formować w zwilżonych dłoniach małe klopsiki
  • w płaskim rondlu zagotować około 1 szklanki wody, dodać 1 łyżeczkę domowej vegety, włożyć do wywaru uformowane klopsiki i gotować około 20 minut na ledwie mrugającym ogniu. W międzyczasie można klopsiki przemieszać
  • wyjąć klopsiki z rosołu, dodać pomidory z puszki, sól, pieprz i oregano, następnie odparować sos do pożądanej gęstości. Zagrzać w sosie klopsiki
  • podawać posypane natką pietruszki z ziemniakami, kaszą, makaronem lub kluskami

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *