Pomarańczowa, drożdżowa baba wielkanocna (bez cukru)

Wielkanocna tradycja pieczenia bab sięga XVII wieku. Już wtedy pieczono baby z mąki pszennej, zaprawiano szafranem, dodawano bakalie i oblewano lukrem.

Swoją dzisiejszą nazwę zawdzięczają podobno królowi Stanisławowi Leszczyńskiemu, wielkiemu smakoszowi.
Czyniąc tradycji zadość, upiekłam drożdżową babkę. Co prawda nie zużyłam do pieczenia kopy jaj, jak nakazywała ówczesna tradycja, ale babka smakuje zachwycająco. Jest mięciutka, puchata i bardzo aromatyczna, dominuje smak domowej skórki pomarańczowej. Dodatek samych żółtek zapewnia, iż babka dłużej zachowuje świeżość.

Po raz pierwszy ciasto drożdżowe  upiekłam bez dodatku cukru. Cukier zastąpiłam miodem, a lukier zrobiłam na bazie zmielonego ksylitolu.

Powiesz, że miód to też cukier! Owszem, ale o niebo jednak zdrowszy od białego cukru buraczanego. Zawiera witaminy, wiele minerałów, antyoksydantów i ma dużo niższy indeks glikemiczny. Babka została upieczona z mąki orkiszowej. Zapraszam na tradycyjną babkę drożdżową w nowej, zdrowszej odsłonie!

Składniki:

  • 500 g maki orkiszowej jasnej 630
  • 1 laska wanilii
  • 250 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 60 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 40-50 g drożdży
  • szczypta soli
  • 100 g skórki pomarańczowej

Składniki na lukier:

  • 4 łyżki zmielonego ksylitolu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej

Wykonanie:

  • drożdże rozkruszyć, następnie rozetrzeć z kilkoma łyżkami mleka. Gdy się rozpłyną wlać do nich resztę, lekko podgrzanego mleka
  • mąkę odmierzyć do miski, wsypać szczyptę soli. Wlać drożdże, dodać żółtka, miód, nasionka wanilii i dokładnie zagnieść hakiem. Gdy ciasto zacznie odstawać od brzegów miski wlać roztopione, lekko ciepłe masło. Masło dodawać małymi porcjami i ponownie zagniatać. Ciasto będzie miękkie i lejące. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • do wyrośniętego ciasta dodać skórkę pomarańczową obtoczoną w mące i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części, zrolować i ułożyć rulon w foremkach wysmarowanych masłem i obsypanych mąką. Ciasto wyłożyć tylko do połowy foremki. Bo silnie wyrasta. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do ponownego wyrośnięcia
  • przed wstawieniem do piekarnika ciasto posmarować wodą lub mlekiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 200`C 30 minut. Początkowo studzić w foremce, później wytrząsnąć babki z foremek i studzić na kratce
  • ksylitol zmielić na mączkę i rozcierać z sokiem z cytryny grzbietem łyżki do uzyskania jednolitego, gładkiego lukru. Dekorować przestudzoną babkę. Na koniec obsypać skórką pomarańczową

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *