Wątróbka drobiowa duszona w białym winie, cebuli towarzyszy dodatek pora na pewno Ci posmakuje. Polecam!
400-500 g wątróbki drobiowej
1 cebula
1/2 szklanki białego wina
1 mały por
olej
sól, pieprz
2 łyżki mąki
odrobina gałki muszkatałowej
Wykonanie:
- wątróbkę wypłukać, osuszyć, obrać z błon i powięzi. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Zgarnąć wątróbkę na jedną stronę patelni, na drugiej połowie zeszklić pokrojoną w grube krążki cebulę
- w międzyczasie umyć pora, pokroić w półkrążki. Dołożyć pora na patelnię, podlać białym winem, przykryć pokrywką i dusić całość przez kilka minut. Pozostawić chwilę pod przykryciem do naciągnięcia
- na koniec doprawić przyprawami i podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie z ziemniakami i sałatką z buraczków
4 komentarzy
Bardzo lubimy watrobke. Tradycyjna wersja troche sie nam przejadla :-). Ciekawa jestem Twojego przepisu i czy dodatek pora,daje jakis specyficzny smak?
OdpowiedzUsuńNie, jest tylko delikatniejsza niż wersja cebulowa:)
UsuńJadłam z porem i gruszką i naprawdę polecam! Całość jest przepyszna. Osoby, które lubią nowe, ciekawe smaki i nie boją się połączeń, będą zachwycone!
OdpowiedzUsuńGruszka brzmi ciekawie! Następna wątróbka na pewno będzie z owocami:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!