Kluski marchewkowe z pietruszkowym masełkiem

Kluski marchewkowe polecają się na obiad. W energetycznym, słonecznym kolorze z aromatycznym masełkiem pietruszkowym posmakują każdemu. Mogą stanowić dodatek obiadowy lub samodzielne danie. Wyglądem przypominają tradycyjne kopytka, jednak bliżej im do leniwych. Przygotowane bez ziemniaków, za to w swoim składzie mają twaróg. Ciasto jest zwięzłe, przyjemne i łatwe do współpracy, a kluseczki są mięciutkie i dosłownie rozpływają się w ustach. Tani, kolorowy i pyszny obiadek.

Zapraszam do przepisu!

Składniki:

  • 400 g marchewki
  • 250 g tłustego twarogu
  • 175 g mąki +50 do podsypania
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy
  • 75 g startego parmezanu
  • sól
  • pietruszka zielona lub listki szałwii

Wykonanie:

  • marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki lub kostkę. W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła wrzucić marchewkę i przesmażyć. Dolać szklankę wody, dodać szczyptę soli i dusić, aż marchewki zmiękną — około 10-12 minut. Jeszcze ciepłe zmiksować na gładko, ostudzić i wstawić na 15 minut do lodówki
  • schłodzoną masę wymieszać z parmezanem, mąką (użyłam mąki orkiszowej pół na pół białej z pełnoziarnistą) i twarogiem. Wyrabiać 5 minut. Na oprószonym mąką blacie podzielić masę na 4 części i uformować z każdej walec jak na kopytka. Nożem odcinać kluski (około 3 cm). W każdej zrobić palcem wgłębienie jak w kluskach śląskich  
  • w garnku zagotować posoloną wodę, wrzucać kluski do wrzątku, wyławiać łyżką cedzakową, gdy wypłyną
  • w rondelku rozgrzać łyżkę masła, wrzucić oberwane z łodyżek i osuszone listki pietruszki, przysmażyć je jak chipsy 
  • podawać kluski z masełkiem pietruszkowym. Można dodatkowo posypać startym parmezanem

SMACZNEGO!

Źródło: „Twój Styl” nr. 4/2017

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *