Kurczak słodko-kwaśny, identyczny w smaku  jak ten rodem z popularnego „Chińczyka”, a jednak tysiąc razy lepszy, bo bez glutaminianu sodu i innych niepożądanych dodatków.

Zawsze lubiłam to danie, a nigdy nie robiłam. Okazuje się, że sos jest bajecznie prosty do przygotowania i to z powszechnie dostępnych składników.

Uwielbiam połączenie mięsa z owocowymi dodatkami. Dla mnie danie jest zachwycające. Polecam użycie świeżego ananasa! Ulepek z puszki raczej nie wchodzi w rachubę.

Pyszne, proste, zdrowe i bardzo egzotyczne danie, na pewno do powtórzenia. Bardzo polecam!

Składniki na 2 porcje:

  • 350 g filetów z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 1/4 ananasa
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz biały, sól
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 3 łyżki wody
  • 4 łyżki miodu/cukru trzcinowego
  • 3 łyżki ketchupu

Wykonanie:

  • obraną paprykę i ananasa pokroić w kosteczkę, a marchew w słupki
  • piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posolić, obtoczyć w mące ziemniaczanej. Odstawić
  • w woku lub na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzać olej. Obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron często mieszając. Pod koniec obsmażania mięsa dodać starty imbir, czosnek i pieprz
  • na patelnię dodać paprykę i smażyć kolejne kilka minut, następnie dodać ananasa. Wlać wodę wymieszaną z octem ryżowym i miodem, wymieszać i zagotować. Dodać ketchup, jeszcze raz doprowadzić do wrzenia
  • podawać u gotowanym na sypko ryżem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *