Paprykarz z kurczaka to wyśmienity pomysł na bardzo prosty i smaczny obiad. Rodowód dania pochodzi z kuchni węgierskiej. Kurczaka się porcjuje, nie usuwając kości.

Wszystkie części kurczaka można jednak wykorzystać do przygotowania paprykarza. Ponieważ trafiłam na odfiletowane udka kurczaka, to one wystąpiły w moim daniu. Poza podanymi przyprawami posmarowałam je od środka musztardą i dodałam po plasterku wędzonego boczku. Każdą roladkę obwiązałam nicią.

Poniżej przepis na podstawowy paprykarz. Polecam obie wersje! Kurczak jest mięciutki, aromatyczny i rozpływa się w ustach!

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 2 cebule
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 200 ml bulionu
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oliwy/oleju
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  • kurczaka sprawić, pokroić na 8 mniejszych części, osolić, natrzeć papryką i odstawić
  • cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na oleju, dodać kawałki kurczaka, zrumienić, dodać pokrojoną paprykę, zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę i 20 minut, uzupełniając odparowany płyn wodą
  • doprawić sos, dodać śmietanę z mąką i dusić jeszcze przez kilka minut. Podawać z kluseczkami lub ziemniakami

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *