Pewnie nie każdy ją lubi, bo jest ostra i bardzo wyrazista w smaku. Jednak w połączeniu z delikatną kapustą pekińską posmakuje już każdemu bez wyjatku.
Z jej dodatkiem surówka z kapusty pekińskiej jest winna i lekko pikantna. Świetny dodatek obiadowy do drugiego dania.
Składniki:
1 biała rzodkiew
1 marchewka
1 cebula
1 jabłko
sól, pieprz
3 łyżki oleju
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka miodu
zielenina-natka pietruszki, koperek lub szczypior
Wykonanie:
- kapustę pszatkować w 1-cm paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kapustę wymieszać z cebulą, dodać sól, delikatnie wygnieść, odstawić
- warzywa obrać, zeetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej
- olej, ocet i miód wymieszać do uzyskania gładkiej emulsji
- kapustę wymieszać z warzywami i sosem. Posypać zieleniną
- podawać schłodzoną
SMACZNEGO !
4 komentarzy
do obiadu super :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńSuper.moze być ocet jabłkowy?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!