Surówka z kapusty pekińskiej i białej rzodkwi

Biała rzodkiew nie jest zbyt popularna, a zawiera sporo witamin i mikroelementów cennych dla naszego zdrowia. Szkoda nie wykorzystać jej potencjału, tym bardziej że bez trudu kupisz ją w każdym sklepie.

Pewnie nie każdy ją lubi, bo jest ostra i bardzo wyrazista w smaku. Jednak w połączeniu z delikatną kapustą pekińską posmakuje już każdemu bez wyjątku.

Z jej dodatkiem surówka z kapusty pekińskiej jest winna i lekko pikantna. Świetny dodatek obiadowy do drugiego dania.

Składniki:

  • 1/2 średniej kapusty pekińskiej
  • 1 biała rzodkiew
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • zielenina-natka pietruszki, koperek lub szczypior

Wykonanie:

  • kapustę poszatkować w 1-cm paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Kapustę wymieszać z cebulą, dodać sól, delikatnie wygnieść, odstawić
  • warzywa obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej
  • olej, ocet i miód wymieszać do uzyskania gładkiej emulsji
  • kapustę wymieszać z warzywami i sosem. Posypać zieleniną
  • podawać schłodzoną

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *