Bitki schabowe w sosie myśliwskim to danie, które zachwyci każdego, bez wyjątku. To tylko schab, ale sos myśliwski czyni z niego danie w iście królewskiej stylu. Syte, pyszne, a obiad masz zapewniony na kilka dni. Smak leśnych grzybów, przełamany kiszonymi ogórkami, po prostu palce lizać!
Zapraszam do przepisu!
1 kg schabu
30-40 g suszonych borowików
4 łyżki mąki
sól, pieprz
2 łyżki smalcu
100 g wędzonego boczku
1 duża cebula
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 lyżeczki musztardy
2 kiszone ogórki
1 szklanka lub wody
2 listki laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
papryka czerwona w proszku
Wykonanie:
- grzyby umyć i namoczyć. Używałam kupnych grzybów cieniutkich jak bibułka. Te wystarczy namoczyć kilka minut w gorącej wodzie
- mięso umyć, osuszyć, pokroić w 1,5-2 cm plastry. Lekko rozbić, posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i intensywnie obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym smalcu
- na drugiej patelni podsmażyć pokrojony w słupki boczek z cebulką posiekaną w piórka
- zawartość obu patelni przełożyć do niskiego, szerokiego rondla. Dodać namoczone, pokrojone na mniejsze cząstki grzyby, wodę z moczenia grzybów, koncentrat pomidorowy, musztardę, paprykę w proszku i przyprawy. Dolać szklankę bulionu lub wody i dusić około 1 godziny, aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec dodać pokrojone w drobną kostkę kiszone ogórki
- podawać z kaszą, kluskami lub ziemniakami
10 komentarzy
Co jak co, ale tego sobie nie odpuszczę :) Dodaje do zakładek i na pewno w niedługim czasie przygotuję na obiad! Rewelacja!
OdpowiedzUsuńKoniecznie, polecam:)
UsuńMniam. A wiesz, że schabowych bitek nigdy nie robiłam? Zawsze były u mnie w domu wołowe, więc to pewnie dlatego. Pora spróbować ;)
OdpowiedzUsuńWołowy klasyk bardzo lubię, a rzadko robię. Wieprzowe są równie pyszne, a szybciej można je przygotować:) Tak, pora spróbować:)
UsuńWitam serdecznie po dluzszej nieobecnosci :-). Przepis rewelacyjny. Kocham bitki w sosie paprykowo-pomidorowym. Oczywiscie Twojego autorstwa. Ile to juz razy goscily na moim stole.....Mysle,ze te w sosie mysliwskim tez nam posmakuja :-). Pozdrawiam :-). P.S.Wrocilam i bede regularnie odwiedzac bloga. A ile wspanialych przepisow widze. Biore sie do zapisywania :-).
OdpowiedzUsuńMiło Cię znowu gościć! Sos myśliwski jest rewelacyjny, nie wierzę, ze może komuś nie smakować! Polecam!
UsuńWyglądają obłędnie, idealne danie dla każdego prawdziwego mężczyzny;) wkrótce zrobię dla siebie i męża!
OdpowiedzUsuńKoniecznie, bo smakują teź obłędnie:)
UsuńWłaśnie robię. Jeszcze przed pieczeniem wygląda super i pewnie też tak smakuje.
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!