Bitki schabowe w sosie myśliwskim

Bitki schabowe w sosie myśliwskim to danie, które zachwyci każdego, bez wyjątku. To tylko schab, ale sos myśliwski czyni z niego danie w iście królewskiej stylu. Syte, pyszne, a obiad masz zapewniony na kilka dni. Smak leśnych grzybów, przełamany kiszonymi ogórkami, po prostu palce lizać!

Zapraszam do przepisu!

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 30-40 g suszonych borowików
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki smalcu
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 szklanka lub wody
  • 2 listki laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • papryka czerwona w proszku

Wykonanie:

  • grzyby umyć i namoczyć. Używałam kupnych grzybów cieniutkich jak bibułka. Te wystarczy namoczyć kilka minut w gorącej wodzie 
  • mięso umyć, osuszyć, pokroić w 1,5-2 cm plastry. Lekko rozbić, posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i intensywnie obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym smalcu
  • na drugiej patelni podsmażyć pokrojony w słupki boczek z cebulką posiekaną w piórka
  • zawartość obu patelni przełożyć do niskiego, szerokiego rondla. Dodać namoczone, pokrojone na mniejsze cząstki grzyby, wodę z moczenia grzybów, koncentrat pomidorowy, musztardę, paprykę w proszku i przyprawy. Dolać szklankę bulionu lub wody i dusić około 1 godziny, aż mięso będzie idealnie miękkie. Na koniec dodać pokrojone w drobną kostkę kiszone ogórki
  • podawać z kaszą, kluskami lub ziemniakami 

SMACZNEGO !      

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *