Czekoladowy tort naleśnikowy

Przepyszne czekoladowe naleśniki przełożone delikatnym, kremowym serkiem tworzą dzisiejszy tort naleśnikowy idealne na super obiad lub smaczny deser.

Tort naleśnikowy od dawna za mną chodził i nareszcie udało mi się go zrobić. Miałam sporo obiekcji, ale wszystkie okazały się na wyrost. Najbardziej obawiałam się porcjowania, ale kroi się znakomicie.

Tort nie tylko wspaniale się prezentuje, zaskakuje również wyjątkowym smakiem. Odmienne ułożenie naleśników i… smakują zupełnie inaczej niż tradycyjnie zwinięte w ruloniki.

Tort składa się z kilkunastu naleśników o średnicy 20 cm. Gdy upieczesz mniejsze naleśniki, Twój tort będzie znacznie wyższy. Polecam przepis !

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 150 g mąki orkiszowej 550 (1 szklanka)
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru/ksylitolu
  • 1/3 szklanki wody gazowanej

Składniki na nadzienie serowe:

  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 2 łyżki śmietany 24%
  • 3 łyżki ksylitolu (zmielonego)
  • 1 laska wanilii

Wykonanie:

  • do rondelka połamać czekoladę, dodać masło i mieszając, podgrzewać aż się roztopi. Wlać mleko, wmieszać rózgą kakao. Do ostudzonej masy wbić jajka i rozbełtać mikserem, następnie przesiać mąkę, wymieszać i odstawić do napęcznienia na około 30 minut. Po tym czasie dodać gazowaną wodę mineralną powtórnie wymieszać. Usmażyć naleśniki
  • ser wymieszać ze śmietaną i ksylitolem. Dodać ziarenka z 1 laski wanilii
  • układać naleśniki jeden na drugim na kształt tortu przekładając masą serową. Na każdy naleśnik nakładać po pełnej łyżce sera i cienko rozsmarowywać
  • tort można udekorować i podać z sezonowymi owocami na ciepło (zjedliśmy ciepły) zaraz po przygotowaniu. Na zimno jest równie smaczny 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *