Kajzerki orkiszowe

Kajzerka (Kaiser — cesarz), mała okrągła bułeczka z charakterystycznymi bruzdami na wierzchu, najczęściej posypywana ziarnami maku lub sezamu, wypiekana z mąki pszennej. Pszeniczną mąkę zamieniłam na zdrowszą wersję mąki pszennej — mąkę orkiszową. Sposób wypieku i charakterystyczny kształt został opracowany przez wiedeńskich piekarzy na cześć cesarza Franciszka Józefa. Swoje charakterystyczne bruzdy uzyskuje poprzez pięciokrotne składanie uformowanej na placuszek porcji ciasta. Można również zapleść ciasto z uformowanego wałeczka. Tak powstały moje kajzerki. W piekarniach na masową skalę używa się pięcioramiennego stalowego stempla tzw. wiatraczka.

Bułeczki są tak pyszne, że właściwie oprócz masła nie potrzebuję do nich żadnego dodatku. Bułki można przygotować z dodatkiem wody (smakują jak sklepowe), mleka (bardzo delikatne, podobne do chałki) lub mleka z wodą pół na pół.

Składniki na 12 bułek:

  • 420 g mąki orkiszowej jasne
  • 230 g mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka miodu/cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 30 g drożdży

Dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki nasion maku

Wykonanie:

  • drożdże rozetrzeć z dwoma łyżkami mleka, aż staną się płynne. Mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
  • ciasto podzielić na 12 kawałków, najlepiej odważając po około 55 g na bułeczkę. Uformuj kajzerki z placuszka lub z wałeczka, lub zrób  bruzdy stemplem „wiatraczkiem”. Bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do napuszenia
  • wyrośnięte bułki posmaruj żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka i posyp makiem. Piecz w 200 'C 20 minut, do zrumienienia. Studź na kratce. Nadają się do mrożenia.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *