Lemon Curd - krem cytrynowy przygotowany na bazie cytryn, cukru, jajek i masła bardzo popularny w kuchni angielskiej i Ameryki Północnej. Genialny klasyk, smakuje nieziemsko!
Cudownie orzeźwiający, a smak cytryny przyjemnie równoważy słodycz, u mnie płynąca z ksylitolu.
Warto go zrobić, bo do letnich deserów nadaje się znakomicie!
Na bazie Lemon Curd przygotujesz krem do wypełnienia tarty, babeczek, muffinek, naleśników lub po prostu jako smarowidło do kanapek. Bardzo prosty do przygotowania. Polecam!
2 cytryny
2 jajka
60 g ksylitolu/cukru
60 g masła
Wykonanie:
- cytryny dokładnie wyszorować i sparzyć. Zetrzeć skórkę, a następnie wycisnąć sok
- w rodelku podgrzać masło z cukrem i masłem. Dodać skórkę otartą z cytryn. Ostudzić przez kilka minut. Do masy dodać jajka i ubijać na parze wodnej do zgęstnienia kremu, około 10 minut
- gorący krem przelać do wyparzonego słoika i przechowywać w lodówce. Zużywać wg potrzeby
4 komentarzy
Super.podasz przepis z tym kremem na muffinu lub babeczki🙂
OdpowiedzUsuńTak, to prawdziwa pychota!Na razie czeka w kolejce tarta z kremem cytrynowym i truskawakmi:)
Usuń"w rodelku podgrzać masło z cukrem i masłem" ??? coś tu nie pasuje...
OdpowiedzUsuńOczywiście masło z cukrem i sokiem z cytryny:) Błąd, sorry:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!