Drożdżowe bułeczki z rabarbarem są pyszne, puchate, mięciutkie i pachnące. Nie może ich zabraknąć w rabarbarowym sezonie. Na rabarbar nie trzeba już polować, kupisz go bez problemu.

Do przygotowania tych bułeczek nie kroimy rabarbaru tradycyjnie w kostkę, ale wzdłuż w długie paski. Po zwinięciu ciasta i upieczeniu tworzą rozetki na kształt róży. Pod taką właśnie nazwą znalazłam przepis.

Najładniej się prezentuje i jest bardzo smaczny rabarbar malinowy, niestety jak do tej pory jeden, jedyny raz go upolowałam i nie tym razem niestety. Do gotowania syropu, by podrasować kolor i smak rabarbaru dodałam 2 garstki mrożonych malin.

Składniki na 12 sztuk:

  • 500 g mąki orkiszowej jasnej
  • 240 ml mleka
  • 50 g masła
  • 4 łyżki miodu
  • 30 g drożdży
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 szczypta kardamonu
  • 1 laska wanilii

Syrop do pasków rabarbarowych:

  • 6 łodyg rabarbaru
  • 300 g ksylitolu/cukru
  • 300 ml wody
  • kawałek wielkości orzecha włoskiego imbiru

Dodatkowo:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki ksylitolu/cukru
  • 1 białko + 2 łyżki mleka
  • cukier puder z ksylitolu

Wykonanie:

  • drożdże wymieszać z 2 łyżkami mleka, aż się rozpłyną. Resztę mleka delikatnie  podgrzać w garnuszku i dodać masło pokrojone w małe kawałki, by się rozpuściło. Laskę wanilii przeciąć na pół, zeskrobać nożem nasionka i dodać do ciepłego mleka. Wszystkie składniki razem z przyprawami umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, błyszczące ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • rabarbar obrać, następnie pociąć wzdłuż na 5-6 cienkich pasków. W garnuszku zagotować ksylitol z wodą i imbirem. Gorącym syropem zalać rabarbarowym paski i odstawić na 30 minut, by zmiękły i nabrały słodyczy. Przed użyciem paski wyjąć z syropu i odsączyć na papierowym ręczniku. Pozostały syrop możesz zużyć np. do przygotowania kompotu 
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe powtórnie zagnieść, następnie rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem. Pocięte paski rabarbaru rozłożyć wzdłuż i zwinąć w rulon z dłuższej strony ciasta. Pociąć na 12 kawałków. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia
  • wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec w 180`C 20 minut
  • studzić na kratce. Gdy przestygną, posypać cukrem pudrem. Nadmiar można zamrozić

SMACZNEGO!

Inspiracja: Genuss 4/2017

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *