Sałata rzymska znana jest przede wszystkim jako składnik słynnej sałatki Cezara (ale nie cesarza rzymskiego). Jemy ją głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość liści sprawia, że można ją smażyć i grillować. Wybornie smakuje podsmażana na maśle z dodatkiem czosnku. Polecam przepis do wypróbowania. Zrobisz ją szybciej niż tradycyjną sałatę z winegretem, a dodatkowo jest po prostu pyszna. I jak się prezentuje!
Nas zachwyciła, myślę że i Tobie posmakuje!
Składniki:
sól, pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła ghee+ oliwa
sok z cytryny
Wykonanie:
- sałatę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdą z główek przekrój wzdłuż na pół, posmaruj oliwą i posyp przyprawami. Obierz czosnek i przekrój ząbek na pół
- rozgrzej dobrze patelnię lub grill, piecz sałatę z każdej strony, aż sie zrumieni (2-3 minuty). Do pieczenia ułóż czosnek
- podawaj do mięsa, ryb lub z grzankami
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Świetny pomysł na pyszny dodatek do grillowanych mięs :)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam, bo warzyw na grillu nigdy za dużo:)
UsuńDziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!