Spaghetti z białymi szparagami i truflami

Wykwintne połączenie białych szparagów z truflami tworzy dzisiejsze błyskawiczne, minimalistyczne danie. Szybki, lekki i wyjątkowy obiad przygotujesz dosłownie w 15 minut. Szparagi ugotowałam razem z makaronem. W międzyczasie na patelni przygotowałam masełko truflowe i voila — majowa uczta gotowa! Nie masz trufli, nie szkodzi, zastąp je oliwą lub podrasuj smak solą truflową. Doskonałe składniki to gwarant pysznego i wyjątkowego dania. Zapraszam do przepisu!

Składniki:

  • 250 g makaronu
  • 500 g białych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 małe trufle (ze słoiczka w słonej zalewie)
  • 30 g parmigiano reggiano
  • oliwa truflowa/sól truflowa
  • pieprz z młynka
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

  • odłamać zdrewniałe końcówki szparagów. Obrać szparagi kierując nożyk od główki do dołu szparaga, główki pomijając. Pociąć szparagi w kilkucentymetrowe kawałki
  • zagotować osoloną wodę w dużym garnku.  Makaron gotować wg instrukcji na opakowaniu. Ponieważ moje spaghetti wymagało 8 minut gotowania, dodałam do gotującej wody makaron razem z kawałkami szparagów. Główki szparagów dorzuciłam na 3 minuty przed końcem gotowania
  • w międzyczasie rozgrzać masło na patelni, a jak się spieni zebrać pianę. Pokrój lub zetrzyj na hebelku trufle na cieniutkie plasterki. Dołóż do masła i podgrzewaj przez kilka minut, aż poczujesz truflowy aromat
  • odcedzić makaron na durszlaku zachowując 1/4 szklanki wody z gotowania. Dodać makaron na patelnię i zetrzeć połowę sera, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać, w razie potrzeby dodać wodę z gotowania makaronu i 1 łyżkę oliwy truflowej
  • wyłożyć makaron na podgrzane talerze, oprószyć czarnym pieprzem, zetrzeć resztę sera. Podać sól truflową. Lampka rieslinga mile widziana  

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *