Sezon szparagowy w pełni. Następny pęczek szparagów jaki kupisz koniecznie przygotuj z zielonym groszkiem. Świetne połączenie smakowe, jednocześnie z kawałkiem ryby lub mięsiwa kompletny obiad i to jaki pyszny! Dodatkowo pięknie się prezentuje!
Zdrowo, pięknie, pysznie i expresowo, bo potrzebujesz nie więcej niż 10 minut.
Za to właśnie uwielbiam zielone szparagi! Idealna majowa sałatka. Zapraszam do przepisu!
500 g zielonych szparagów
200 g mrożonego groszku
garstka orzechów włoskich
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
sól, pieprz
Wykonanie:
- szparagi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odłamać zdrewniałe końcówki
- na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wyłóż szparagi. Smaż przez kilka minut. Dołóż zielony, zarożony groszek groszek i podlej zawartość patelni 2-3 łyżkami gorącej wody lub białym winem. Przykryj patelnię pokrywką i duś szparagi z groszkiem do miękkości, około 5 minut
- wyłóż szparagi z groszkiem na półmisek. Posól i dodaj pieprzu do smaku. Na patelni rozpuść teraz masło, dodaj posiekane orzechy włoskie i przesmaż przez chwilę. Okraś szparagi masłem z orzechami i podawaj
SMACZNEGO !
2 komentarzy
Swietne polaczenie szparagow z groszkiem. Musi wspaniale smakowac. Brawo za pomyslowosc :-). Kiedy mozna liczyc na przepis-truskawki z kremem jogurtowym:-)? Oblednie to wyglada. To nieladnie tak kusic pysznosciami na instagramie :-) :-).
OdpowiedzUsuńZgadzam się, wodniste szparagi i treściwy groszek wspaniale się uzupełniają:)
OdpowiedzUsuńPyszne truskawki kuszą, wiem, wiem... Już za niedługo")
Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza. Pozdrawiam!