Grillowane banany i lody jogurtowe z kardamonem

Ucztę pod chmurką powinien zakończyć deser. Proponuję przygotowanie banalnie prostego deseru — grillowane banany z miodem i orzechami włoskimi.

Posmakuje nie tylko dzieciom. Banany rozpływają się w ustach, a aksamitną teksturę przełamują chrupiące orzechy. Podane z lodami to pyszna kompozycja. Możesz podać z kupnymi lodami lub zrobić je samodzielnie.

Przepis na lody jest równie banalny, trzeba jednak przygotować je kilka godzin wcześniej, by zdążyły się zamrozić. Lody jogurtowe z dodatkiem ubitego białka są wyjątkowo lekkie i puszyste, a dodatek kardamonu nadaje im niebywałego smaku. Polecam do wypróbowania!

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Składniki na lody:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 białka jaj
  • 2 łyżki miodu
  • 1-2 kapsle kardamonu

Wykonanie:

  • ubić pianę z białek. Wyłuskać ziarenka z kapsli kardamonu i utrzeć w moździerzu. Jogurt wymieszać z miodem, kardamonem, następnie bardzo delikatnie z pianą, by nie opadła. Umieścić w dowolnym naczyniu w zamrażarce przynajmniej na 3 godziny
  • nieobrane banany przeciąć wzdłuż na pół. Przeciętą stroną ułożyć na ruszcie i opiekać 3-5 minut. Banany obrócić i posmarować miodem, dopiekać kolejne 3-4 minuty
  • banany podawać posypane orzechami włoskimi z gałką lodów jogurtowych z kardamonem. Banan wyjadać łyżeczką bezpośrednio z łupinki banana

SMACZNEGO!

Źródło: lekko zmodyfikowany przepis na lody pochodzi z Kukbuka 17/2017

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *